ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάχη Dromeus – Prodea για ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς

Μάχη Dromeus – Prodea για ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς

Tο Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια οδεύει προς την ολοκλήρωση του καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων, πλέον έχουν απομείνει σύμφωνα με πληροφορίες δύο ισχυρές υποψηφιότητες: αυτή της Dromeus με την στήριξη της Blackstone και εκείνη της κοινοπραξίας Invel/ Prodea.

Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία πλησιάζουν τα 3.000 και αποτιμώνται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων γραφεία, ξενοδοχεία, οικόπεδα αλλά και κατοικίες.

Η shortlist της UBS

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «MR» από την αρχική λίστα των 7 ενδιαφερομένων που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και έχει πλέον δημιουργηθεί shortlist από την UBS, η οποία περιλαμβάνει πλέον μόνο δυο επενδυτικά σχήματα, αυτό της Invel/Prodea και αυτό της Dromeus. Ηχηρά ονόματα, όπως Brook Lane και Παπαλέκας φέρονται να βρεθήκαν εκτός διαγωνισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση των σύμβουλων της Πειραιώς.

Η Invel/Prodea, είναι σύμπραξη της Invel με την Prodea Investments, την πρώην Πανγαία και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Έχοντας παραδοσιακά στενές σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κτηματαγορά, η Invel/Prodea έχει μπει με αξιώσεις στη διαγωνιστική διαδικασία και διατηρεί σημαντικές ελπίδες να προσθέσει το εν λόγω project στο χαρτοφυλάκιο της.

H Dromeus Capital, συμμετάσχει μέσω του επενδυτικού οχήματος Greco Real Estate Fund. Το συγκεκριμένο όχημα τελεί υπο την διαχείριση των Σταύρου Αδαμόπουλου και Αχιλλέα Ρισβά, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2018 και έχει ήδη επενδύσει σε χώρους γραφείων πλέον των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλευρό της Dromeus βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η αμερικανική Blackstone παρέχοντας σημαντική χρηματοδοτική στήριξη.

Ορισμένες πληροφορίες που δεν στάθηκε δυνατόν όμως να διασταυρωθούν μιλούν για τίμημα, που θα κυμανθεί πλησίον του 80% της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου ( 20% discount).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News