ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτσι θα εξυγιανθεί η Folli Follie

Έτσι θα εξυγιανθεί η Folli Follie

Η υποβολή προς επικύρωση από τη δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης αποτελεί το επόμενο βήμα της Folli Follie μετά την αναμενόμενη, αύριο Τετάρτη, έγκριση του νομικού κειμένου από τις γενικές συνελεύσεις των τριών κατηγοριών ομολογιούχων (Eurobonds, Swissbonds και Schuldschein).

Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών σημείων της συμφωνίας εξυγίανσης και του term sheet που έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, η διοίκηση της εταιρείας, το σχέδιο εξυγίανσης έχει ως πυλώνα τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών. Πρόκειται για την AssetsCo, που θα ελέγχεται κατά 100% από τους πιστωτές και θα περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Και την OpsCo που θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo υπό την οποία θα βρίσκονται τα σήματα “Folli Follie” και “Links of London”, όπως και συμβάσεις που αφορούν καταστήματα κοσμημάτων, μόδας, καλλυντικών και τα factory outlet. H OpsCo θα λάβει επίσης 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από τη διαιτησία με την Dufry (για την αποδέσμευση των μετοχών της τελευταίας), με την απόφαση (του διαιτητικού δικαστηρίου) να αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η «αρχιτεκτονική» της συμφωνίας εξυγίανσης θα οδηγήσει σε dilution του ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων (Δ.Κουτσολιούτσου, Fosun International Holdings, JP Morgan Securities) το οποίο θα περιοριστεί στο 10%.

Προβλέπεται ακόμη:

– η εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 13 εκατ. ευρώ στο οποίο οι υφιστάμενοι πιστωτές θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν με ποσοστό έως 15%.  Για τη χρηματοδότηση – γέφυρα θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις το τετραώροφο κτήριο της εταιρείας στο Κορωπί (οδός Ηφαίστου 49) και το συγκρότημα πέντε κτηρίων του ιστορικού πολυκαταστήματος «Μινιόν» στην Αθήνα. Από αυτά οι τέσσερις ιδιοκτησίες ανήκουν στον όμιλο Folli Follie, ενώ η πέμπτη μισθώνεται.

-η ανταλλαγή των κατόχων των ομολόγων Eurobonds, Swissbonds και Schuldschein με ομολόγο εξασφάλισης δεύτερης τάξης αξίας 60 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η OpsCo. Όπως και με το 100% της AssetsCo και το 90% της OpsCo.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας προβλέπει την υποβολή την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου προς επικύρωση από τη δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης-γέφυρας από την Τετάρτη (οπότε αναμένεται το «πράσινο φως» των ομολογιούχων) μέχρι και την Παρασκευή. Η εταιρεία εκτιμά ότι η δικαιοσύνη – ύστερα από την υποβολή προς επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης-θα προχωρήσει στην άρση των μέτρων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Οι επιμέρους ενέργειες για την αναδιάρθρωση της εταιρείας εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το χειμώνα του 2021.

Τα μεγέθη

Κατά το εννεάμηνο του 2020, η Folli Follie, σε επίπεδο pro forma (δηλαδή βάσει προσωρινών μεγεθών), εμφάνισε έσοδα ύψους 25,3 εκατ. ευρώ, μικτό περιθώριο κέρδους 9,7% και ζημίες προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι συνολικά κατά τη φετινή χρήση θα εμφανίζει έσοδα 35,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 43,2 και 57,5 εκατ. ευρώ τα έτη 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Έτσι θα εξυγιανθεί η Folli Follie-1

Αντίστοιχα, τα Ebitda αναμένεται να διαμορφωθούν σε -24,7 εκατ. ευρώ, -10,1 εκατ. ευρώ και περίπου 800 χιλ. ευρώ, τα έτη 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα. Κατά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, οι πωλήσεις θα αυξηθούν από το 2021 έως το 2025 σε ποσοστό 14% λόγω και της ίδρυσης νέων καταστημάτων, ενώ το 2021 η εταιρεία θα προχωρήσει σε κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων με στόχο την περαιτέρω μείωση κόστους. Εκτιμάται ακόμη ότι από το 2021 κι έπειτα το κόστος προσωπικού θα περιοριστεί κατά 21%, ενώ οι δαπάνες που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το διάστημα 2021-2023 λόγω της δημιουργίας νέων καταστημάτων. Εν γένει, η κατεύθυνση που θα υιοθετήσει η εταιρεία είναι προς τη δημιουργία μικρότερων και λιγότερο κοστοβόρων καταστημάτων, με την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της να περιλαμβάνει την δημιουργία τεσσάρων διακριτών κλάδων, δηλαδή Folli Follie, Links of London, τα καταστήματα μόδας και τα καλλυντικά.

Λόγω της δίμηνης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων (κατά το λοκντάουν της άνοιξης), η Folli Follie τοποθετεί τις απώλειες εσόδων σε 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε 5 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος. Ταυτόχρονα όμως, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο όμιλος υιοθέτησε σειρά μέτρων περικοπής κόστους που οδήγησαν σε μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης-που προφανώς είχε συνταχθεί πριν επιβληθεί το δεύτερο λοκντάουν- προβλέπει ότι οι πωλήσεις για τον Δεκέμβριο, λόγω των εορταστικών αγορών, θα διαμορφωθούν σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι την εκπνοή του 2021, θα χρειαστεί επιπρόσθετη ρευστότητα ύψους 12 εκατ. ευρώ, με τις καθαρές ταμειακές ροές να είναι αρνητικές το δωδεκάμηνο του 2020, εξαιρουμένων των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News