ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Λουτράκι – Η ιστορία και το μέλλον του

Ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Λουτράκι – Η ιστορία και το μέλλον του

Μέχρι το τέλος του έτους φιλοδοξεί η N. U. Aqua να έχει θέσει ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι που μέχρι χθες ανήκε στην PepsiCo Hellas, μετά από μία οχταετία που αυτό παρέμεινε κλειστό και με τις μηχανές σταματημένες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις εργασίες εκσυγχρονισμού του εργοστασίου, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει στην πλήρη ανάπτυξή του περί τις 70-80 θέσεις εργασίας.

Η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο που σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να υπερβεί τα 55 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την εξαγορά των εγκαταστάσεων στο Λουτράκι και τις εργασίες εκσυγχρονισμού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, όχι και το εμπορικό σήμα του γνωστού νερού «Ήβη Λουτράκι». Η δε πηγή που βρίσκεται μες στο εργοστάσιο και είναι αυτή που «τροφοδοτεί» το εμφιαλωτήριο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πηγή, καθώς και άλλες στην περιοχή του Λουτρακίου ανήκουν στον οικείο δήμο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Σε επόμενη φάση δεν αποκλείεται η N.U. Aqua να αναλάβει και την παραγωγή αναψυκτικών για λογαριασμό της PepsiCo.Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο αναψυκτικών που διατηρούσε η τελευταία στα Οινόφυτα έκλεισε το 2016 και η εγχώρια αγορά τροφοδοτείται από προϊόντα που παράγονται είτε εκτός Ελλάδος είτε από τη ΒΑΠ Κουγιός, στη Ρόδο.

Η ιστορία του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι ξεκινά στην πραγματικότητα το 1907 όταν ο Κλέαρχος Καραντάνης ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη, με την επωνυμία «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.». Η πορεία του εργοστασίου ήταν τότε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Ευρώπη, στη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, αποσπώντας 7 διεθνή βραβεία ποιότητας. Το εργοστάσιο αυτό αξιοποιούσε το νερό της πηγής που βρίσκεται εντός του χώρου του εργοστασίου της PepsiCo Hellas στο Λουτράκι. Το 1968, το εργοστάσιο κατασχέθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το 1971 εξαγοράστηκε από τον Νίκο Παναγόπουλο, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας αναψυκτικών Ήβη που είχε ιδρυθεί το 1926 στο Μαρούσι. Το εργοστάσιο στο Λουτράκι μετονομάστηκε από «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.» σε «Ήβη Παναγόπουλος». Τα εμπορικά σήματα «Καραντάνης» δεν πωλήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο, αν και ο νέος ιδιοκτήτης τα χρησιμοποιούσε μέχρι το 1983-84 (π.χ. το σήμα «Ήβη Καραντάνη») οπότε η οικογένεια Καραντάνη κέρδισε στη σχετική δικαστική διαμάχη. Το 1989 όλη η «Ήβη Παναγόπουλος» πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και μετονομάσθηκε σε «Ρepsico-Ηβη». Το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, ενώ όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν διάφορες συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές οι οποίες δεν είχαν ευοδωθεί.

Στα τέλη του 2020 συγχωνεύτηκαν η PepsiCo – Ήβη με την Tasty Foods, την έτερη θυγατρική του ομίλου Pepsico στην Ελλάδα που διατηρεί και εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο και πλέον η εταιρεία ονομάζεται PepsiCo Hellas.

Μετά την εξέλιξη αυτή η «μάχη» του εμφιαλωμένου νερού στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κορινθίας «φουντώνει». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η  «Χήτος ΑΒΕΕ» (γνωστή από το νερό «Ζαγόρι»),  προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας «Ζήρεια ΕΠΕ» που βρίσκεται στην Κυλλήνη Στυμφαλίας, αποκτώντας έτσι πηγή και μονάδα εμφιάλωσης στη Νότια Ελλάδα. Το 2017 ήταν η «Βίκος» –η εταιρεία που θεωρείται το αντίπαλον δέος για το «Ζαγόρι»– που είχε προβεί στην εξαγορά μονάδας εμφιάλωσης νερού στην Πελοπόννησο (της Νατούρα Εμφιαλωτική ΑΕ), επίσης στην περιοχή της Στυμφαλίας, στην Κορινθία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News