Business & Finance Σάββατο 11/09/2021, 16:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα στήριξης στη ΔΕΗ το τίμημα – ρεκόρ του ΔΕΔΔΗΕ

Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα στήριξης στη ΔΕΗ το τίμημα – ρεκόρ του ΔΕΔΔΗΕ

Την ικανοποίησή του για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και το τίμημα – ρεκόρ που επετεύχθη εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Επισκεπτόμενος το περίπτερο της ΔΕΗ στην 85η ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τη διοίκηση της επιχείρησης για το τίμημα – ρεκόρ των 2,1% που εξασφάλισε για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. 

«Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στήριξης στις προοπτικές της επιχείρησης, της όλης προσπάθειας που κάνουμε για μία μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών και βέβαια μία στήριξη στην εταιρεία, στις προοπτικές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως έχει γράψει το moneyreview τα 2,1 δισ. ευρώ δεν είναι μόνο πάνω από τον στόχο που είχε θέσει η ΔΕΗ για την πώληση. Το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς ξεπερνάει κάθε προσδοκία και σύμφωνα με τις πρώτες είναι η υψηλότερη αποτίμηση ιστορικά για ευρωπαϊκό διαχειριστή δικτύου.

Διαμορφώνει δε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα αφού τέσσερα πολύ μεγάλα θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια με υπό διαχείριση κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το καθένα, διαγκωνίστηκαν για το περιουσιακό αυτό στοιχείο της ΔΕΗ.

Αποτελεί έτσι και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που εκτιμάται ότι την βοήθησε στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σχολιάζουν ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό υπήρξε εξ αρχής σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές, που οδήγησε τελικά στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1 τρισ ευρώ.

Το τίμημα περιλαμβάνει και την ανάληψη του χρέους. Το καθαρό ποσό που θα μπει στα ταμεία της ΔΕΗ είναι 1,3 δισ. ευρώ. Με αυτό το ποσό η ΔΕΗ σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News