Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 09:55
SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Καίνε» οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τις επιχειρήσεις

«Καίνε» οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τις επιχειρήσεις

Ολόκληρη η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο «ενεργειακό σοκ», με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος να ακολουθούν την ανιούσα. Στην Ελλάδα αναμένονται δραστικές ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, οι οποίες δεν επηρεάζουν μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. Ήδη η αγορά εκπέμπει SOS, καθώς το νέο βάρος ίσως αποδειχθεί δυσβάσταχτο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων ήδη δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο εξαμηνιαίο δελτίο του για το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις, το 15,2% των επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον το 16,5% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε λογαριασμούς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Στις επιχειρήσεις εστίασης το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει πάνω από το 30%. 

Σημειώνεται ότι στην ίδια έρευνα μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει πως το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις, στις υποχρεώσιες προς τους προμηθευτές της ή προς τον πρώην ΟΑΕΕ.

Επίσης, μία στις πέντε αναμένει πως δεν θα καταφέρει να καταβάλει το ενοίκιο. Το 20,2% που έχει δάνειο δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δόσεις, ενώ το 16,9% προβλέπει πως δεν θα ανταποκριθεί στις οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ. Εξάλλου μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις (36,7%) ανησυχεί για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της στο επόμενο διάστημα, αφού 4 στις 10 έχουν ταμειακά διαθέσιμα που αρκούν για λιγότερο από ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προαναγγείλει δέσμη εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό του αντίκτυπου της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό που ουσιαστικά ζητάει η αγορά είναι να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα – ασπίδα για τις μικρές επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. 

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η πράσινη μετάβαση στην ενέργεια θα έχει τίμημα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν θα μείνει πίσω». Όπως είπε αύριο στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ολιστικό σχέδιο από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News