ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο

(update) Άνοιξε το βιβλίο για το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred note) της Eurobank, από το οποίο η τράπεζα στοχεύει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, σηκώνοντας έτσι την αυλαία για τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών που έχουν προγραμματιστεί έως και τα τέλη του έτους. 

Το timing θεωρείται θετικό καθώς η έξοδος της Eurobank στις αγορές, συμπίπτει με τη χθεσινή αναβάθμιση από την Fitch των μακροπρόθεσμων τίτλων υψηλής εξασφάλισης της Τράπεζας σε  B- από CCC. Με ανάλογο rating από τον διεθνή οίκο αναβαθμίστηκαν και οι τίτλοι της Εθνικής, ενώ οι τίτλοι της Πειραιώς έλαβαν βαθμολογία CCC από CCC-.

Η έκδοση ομολόγου senior preferred είχε προεξοφληθεί από την Τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει ορίσει για όλες τις τράπεζες ο εποπτικός μηχανισμός SRB για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που θα πρέπει να καλύψουν έως και το 2025. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έκδοση της Eurobank ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, συναλλαγή που είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή της Eurobank στις διεθνείς χρηματαγορές, την πρώτη από το 2017. Η τιμολόγηση της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 2,125% από το αρχικό 2,375% μετά και την ισχυρή ζήτηση που είχε συγκεντρώσει η έκδοση, με εντολές από 80 διαφορετικούς επενδυτές από 17 χώρες και υπερκάλυψη πάνω από δύο φορές. 

Το νέο ομόλογο θα έχει διάρκεια 6,5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των πρώτων 5,5 ετών και την έκδοση, ως joint lead managers, έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse και J.P. Morgan. Οι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Caa1 από τη Moody’s, B+ από την S&P και CCC από την Fitch.

Σε ανάλογες εκδόσεις πρόκειται να προχωρήσουν τόσο η Alpha Bank όσο και η τράπεζα Πειραιώς, καθώς ο στόχος που έχει θέσει ο SRB έως και το 2025 ανεβάζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έως και το 25% και θα πρέπει να επιτυγχάνεται σταδιακά με πρόσθετες ομολογιακές εκδόσεις κάθε χρόνο. Ο στόχος αυτός υπερβαίνει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο SSM και ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 15% για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι πρόκειται για πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα που θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσμενείς εξελίξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια τράπεζα στο ακραίο σενάριο της αναδιάρθρωσης. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε εκδόσεις μαμούθ ύψους έως και 15 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2025. 

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες συνολικά είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω Tier II ομολόγων που έχουν ήδη εκδώσει και άρα το επιπλέον μαξιλάρι θα καλυφθεί κυρίως με senior ομόλογα. Ο στόχος που θέτει ο SRB και αφορά όλες τις τράπεζες έχει να κάνει με το σταθμισμένο ενεργητικό, δηλαδή τους πιστωτικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει μέσω και των νέων χορηγήσεων. Άρα πρόκειται για έναν κινητό στόχο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγέθυνση του ενεργητικού τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News