ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πώς ενισχύει τη ρευστότητά της με το νέο ομολογιακό δάνειο 

Χαμηλότερο το επιτόκιο από το επιτόκιο των ομολόγων με ρήτρα αειφορίας

ΔΕΗ: Πώς ενισχύει τη ρευστότητά της με το νέο ομολογιακό δάνειο 

Ως κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας – με ευνοϊκούς όρους – που βελτιώνει το χρηματοδοτικό προφίλ της εταιρείας (που βρίσκεται στο «ραντάρ» των οίκων αξιολόγησης) και προσθέτει νέα κεφάλαια  για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού πλάνου της εταιρείας (με αιχμές του δόρατος την  ταχεία ενίσχυση της θέσης της στις ΑΠΕ, τη διείσδυση στην ηλεκτροκίνηση και την επέκταση σε αγορές του εξωτερικού) περιγράφουν πηγές της ΔΕΗ το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Επιχείρηση.

Το νέο ομολογιακό δάνειο – στο οποίο ανάδοχος είναι η Alpha Bank ενώ συμμετέχει ως διοργανωτής η Eurobank – έρχεται σε συνέχεια των δυο ομολογιακών εκδόσεων με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) που ολοκλήρωσε η ΔΕΗ με απόλυτη επιτυχία, νωρίτερα εντός του έτους και σηματοδότησαν την επιστροφή της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στην πρώτη έκδοση (του περασμένου Μαρτίου), ύψους 650 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,875% και η Επιχείρηση άντλησε στη συνέχεια συμπληρωματικά άλλα 125 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,672%. Στη δεύτερη έκδοση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,375%.  Πληροφορίες του «MR» αναφέρουν ότι το επιτόκιο του νέου δανείου είναι χαμηλότερο από 3,375%, εξέλιξη που αποτυπώνει την βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ όσον αφορά τους όρους δανεισμού της, κάτι στο οποίο καταλυτικά λειτούργησε η βαθμιαία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με τελευταίο «κρίκο» στην αλυσίδα την αναβάθμιση από την S&P (στη βαθμίδα Β+ από Β προηγουμένως και με θετική προοπτική).

Το νέο δάνειο έχει τριετή διάρκεια (με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια), ενώ θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΔΕΗ. Δεν συνδέεται δηλαδή με κάποια συγκεκριμένη επένδυση,  ούτε θα αξιοποιηθεί για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Αποσκοπεί στην περαιτέρω θωράκιση της ρευστότητας της  ΔΕΗ, που εκτιμά ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυσή της,  καθώς το σχέδιο του στρατηγικού της μετασχηματισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τον δανεισμό, σημαντικοί πόροι για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ αναμένεται να προέλθουν και από την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία ο μητρικός όμιλος προσβλέπει σε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔΕΗ και στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί ποιοι θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, στον κλάδο των ΑΠΕ, ως στρατηγικός στόχος έχει τεθεί η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε 1,5 GW έως τις αρχές του 2024. Στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, η ΔΕΗ σχεδιάζει την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2023, και μακροπρόθεσμα 10.000.

Όσο για τα πλάνα επέκτασης στο εξωτερικό, ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι επιδίωξη της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει συνεχώς τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της Επιχείρησης -σε συνεργασία με την κατασκευαστική Archirodon- στον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού στο Cebren  της Βόρειας Μακεδονίας.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News