Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 18:00
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Moderna: Η εκρηκτική άνοδος 267% της μετοχής της – Μπορεί να συνεχιστεί;

Moderna: Η εκρηκτική άνοδος 267% της μετοχής της – Μπορεί να συνεχιστεί;

Την κορυφαία επίδοση μεταξύ των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 παρουσιάζει φέτος η μετοχή της Moderna. 
Η μετοχή της εταιρείας έχει κάνει άλμα 267% στη διάρκεια του 2021, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη. Η εταιρεία στον κλάδο λιανικής Bath & Body Works ακολουθεί με μικρή απόσταση με κέρδη της τάξης του 120% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Μόνο δύο ακόμη εταιρείες του δείκτη S&P 500 –  η χαλυβουργία Nucor και η εταιρεία στον χώρο της κυβερνοασφάλειας Fortinet – έχουν δεί τη μετοχή τους να διπλασιάζεται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η εταιρεία, η οποία πριν από την πανδημία ήταν σχεδόν άγνωστη, παρουσίασε έσοδα από το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού της τάξης των 5,9 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για πώληση εμβολίων αξίας 12 δισ.δολαρίων, ενώ έχει και την επιλογή για επιπλέον πωλήσεις της τάξης των 8 δισ.δολαρίων το επόμενο έτος. Η μετοχή της, η οποία αποτελεί πλέον ελκυστική επιλογή τόσο από μικροεπενδυτές όσο και από θεσμικούς, έφθασε αυτό το μήνα στα 497,49 δολάρια, που σηματοδοτεί επίπεδο ρεκόρ.

Η άνοδος αυτή σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει τα 150 δισ.δολάρια, αν και είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα 200 δισ.δολάρια που είχε αγγίξει στις αρχές του μηνός όταν η μετοχή της είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό. Ομως και πάλι, η κεφαλαιοποίηση της Moderna ξεπερνά την αντίστοιχη των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών Bristol-Myers Squibb και GlaxoSmithKline καθώς και της αλυσίδας φαρμακείων CVS Health Corp. 

Eλάχιστοι αναλυτές και επενδυτές είχαν προβλέψει ότι η Moderna, μία εταιρεία που συστήθηκε πριν από μία περίπου δεκαετία, θα γνώριζε τόσο μεγάλη επιτυχία και σε τόσο γρήγορο διάστημα. Ακόμη και στα τέλη του 2020, αφότου το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού είχε λάβει έγκριση για έκτακτη χρήση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, πολλοί ήταν αυτοί που διερωτώνταν για το εάν η μετοχή της θα συνέχιζε να ενισχύεται αφού ήδη κατέγραφε πέρυσι κέρδη της τάξης του 434%. Ωστόσο, η Moderna συνέχισε την ανοδική της πορεία καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ζήτηση για προϊόντα της. Η προσθήκη άλλωστε της μετοχής της στο δείκτη S&P 500 φέτος το καλοκαίρι άνοιξε το δρόμο για αγορές από funds που ακολουθούν την πορεία του δείκτη S&P 500. 

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το ράλι της μετοχής της και για το εάν είναι εφικτό να συνεχιστεί για πολύ ακόμη διάστημα. Μάλιστα, κάποιοι την θεωρούν ήδη πολύ ακριβή, καθώς διαπραγματεύεται σε επίπεδα 47 φορές υψηλότερα των κερδών της σε ορίζοντα 12μήνου, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones, συγκριτικά με το πολλαπλάσιο του 21 για τα κέρδη των μετοχών του S&P 500. 

Συγκριτικά, η μετοχή της Pfizer έχει ενισχυθεί 32% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, πολύ περισσότερο από τα κέρδη 18% του δείκτη S&P 500.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News