ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίρροπες δυνάμεις στην Ελλάκτωρ

Πού οδηγεί το μπρα ντε φερ του ολλανδικου fund Reggeborgh Invest, που ζητά διαχειριστικό έλεγχο και αλλαγή δ.σ. και της πλευράς Καλλιτσάντση

Αντίρροπες δυνάμεις στην Ελλάκτωρ

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η αναζήτηση σημείου ισορροπίας στον όμιλο Ελλάκτωρ, ύστερα από το αίτημα που κατέθεσε η ολλανδική Reggeborgh Invest B.V. , που φέρεται να ελέγχει περίπου το 35% της εισηγμένης, για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης (στα συνημ.αρχεία η αίτηση σύγκλησης). 

Η έκτακτη γ.σ. έχει ως θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, νέας Επιτροπής Ελέγχου και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία διετία.  Κύκλοι της Reggeborgh αναφέρουν ότι «η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά».

Από την πλευρά τους, πηγές των αδελφών Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση, που ελέγχουν το 27,2% της εισηγμένης αναφέρουν ότι για τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου απαιτείται δικαστική απόφαση, με την Ελλάκτωρ να «έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στο πεδίο της ενίσχυσης της διαφάνειας» τα τελευταία χρόνια. Όπως ακόμη αναφέρουν επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους.

Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση και της Reggeborgh, που έχει πάρει  διαστάσεις από χθες το μεσημέρι, ήρθε σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, που δεν καρποφόρησαν, μεταξύ των δύο πλευρών για τη διάθεση του ποσοστού της τάξεως του 25% των δύο μεγαλομετόχων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές περιλάμβαναν, φυσικά, το αμερικανικό fund Farallon στο οποίο έχει ενεχυριαστεί το ποσοστό των Δημ. και Αναστ. Καλλιτσάντση έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ (που αξιοποιήθηκε για την απόκτηση μετοχικών πακέτων της τάξεως του 13% στο πλαίσιο της εκστρατείας «Change 4 Ελλάκτωρ» πριν από δυόμιση χρόνια).

Στις συζητήσεις αυτές φέρεται ότι συμμετέχει ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστές που επιδιώκουν την απόκτηση του ποσοστού των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ. Η εν λόγω ομάδα φέρεται ότι έχει τη στήριξη της πλευράς Καλλιτσάντση.

Τι ακολουθεί

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, δεδομένου ότι το αίτημα έχει κατατεθεί από μέτοχο με ποσοστό άνω του 5%, η σύγκληση της γ.σ. θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως 45 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της αίτησης στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν συγκαλέσει γενική συνέλευση, μέσα σε 20 ημέρες, τότε οι αιτούντες μέτοχοι με δαπάνες της εταιρείας -εν προκειμένω της Ελλάκτωρ- μπορούν να προχωρήσουν στη σύγκληση της γ.σ. με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Με τα δεδομένα αυτά, κύκλοι της Reggenborg, η οποία εκτός από το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για το 12,5% που κατέχει ο Λ. Μπόμπολας στην Ελλάκτωρ, φέρεται να έχει ενισχύσει την μετοχική θέση της στο 35%, αναφέρουν ότι «η γενική συνέλευση θα πρέπει να λάβει χώρα σε διάστημα έως 45 ημερών» από χθες οπότε επιδόθηκε το σχετικό έγγραφο.

Το ολλανδικό fund έχοντας, ήδη, επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάκτωρ, «πιστεύει ότι η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά.

Προς το σκοπό αυτό η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας.

Η Reggeborgh διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, την εμπειρία στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας μέσω της εταιρείας VolkerWessels N.V. και την εταιρική διαφάνεια ώστε να δεσμευθεί στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Ελλάκτωρ, έχοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τα μεγέθη

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει ο ιστορικός όμιλος θα πρέπει να λάβει σύντομα τέλος, προκειμένου η Ελλάκτωρ να δραστηριοποιηθεί χωρίς «βαρίδια».  Κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος Ελλάκτωρ εμφάνισε ζημίες της τάξεως των 53,8 εκατ. ευρώ (και ζημίες 16,3 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο), έναντι ζημίας 24,9 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο. Τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 34% σε 667 εκατ. ευρώ, από 1,01 δισ. ευρώ, παρότι συνεχίστηκαν τα μέτρα αναδιάρθρωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό βραχίονα της «Ακτωρ».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News