Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 20:15
ΕΜΒΟΛΙΑ

Πόσα έβγαλαν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες από τα εμβόλια κατά του Covid-19

Πόσα έβγαλαν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες από τα εμβόλια κατά του Covid-19

Δισεκατομμύρια ευρώ στους φαρμακευτικούς ομίλους που τα παράγουν έχουν αποφέρει τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν ήδη εγκριθεί, ξεκινώντας από τη συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι

Το εμβόλιο απέφερε στην Pfizer περισσότερο απ’ οποιονδήποτε ανταγωνιστή: έσοδα 10,8 δισ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά της, η BioNtech παρουσίασε τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα από την Pfizer, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.

Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εκτιμά πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισ. ευρώ.

Σε καλή θέση η Moderna

Στο πρώτο εξάμηνο, η αμερικανική startup Moderna είχε τζίρο 5,9 δισ. δολάρια, ενώ για το σύνολο του 2021, η  αναμένει έσοδα 20 δισ. δολαρίων χάρη στο εμβόλιό της.

AstraZeneca και Johnson & Johnson ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση

Οι δύο εταιρείες υποσχέθηκαν να πωλήσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να αποκομίσουν κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας και ως εκ τούτου οι εμπορικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο, τα ποσά που συγκέντρωσαν δεν είναι λίγα.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε έσοδα 1,17 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της στο πρώτο εξάμηνο. Η Johnson & Johnson έκανε λόγο για 264 εκατ. δολάρια για το δικό της, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα.

Για το σύνολο του έτους, η Johnson & Johnson υπολογίζει να αποκομίσει από τις πωλήσεις του εμβολίου της 2,5 δισ. δολάρια, ενώ η AstraZeneca δεν έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη.

Πηγή: AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News