ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΑ: Πώληση της ΜΕΒΓΑΛ – Στα 25,86 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Αλλάζει το τοπίο στη γαλακτοβιομηχανία

ΔΕΛΤΑ: Πώληση της ΜΕΒΓΑΛ – Στα 25,86 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Η τρίτη μεγάλη κίνηση στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας πριν καλά καλά συμπληρωθούν οι πρώτοι επτά μήνες του 2021 έγινε χθες με την πώληση της συμμετοχής που είχε η ΔΕΛΤΑ στη ΜΕΒΓΑΛ, ήτοι 43,2%, στην οικογένεια Χατζάκου και στον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Κίνηση με την οποία η μεν Vivartia, όπου ανήκει η ΔΕΛΤΑ, απεμπλέκεται από τη ΜΕΒΓΑΛ, η μεν ΜΕΒΓΑΛ αλλάζει μετοχικές ισορροπίες με την οικογένεια του ιδρυτή της εταιρείας να ισχυροποιείται και την εταιρεία να ενισχύεται μετοχικά και διοικητικά με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Ο τελευταίος, από την άλλη, αποδεικνύει ότι η πώληση της Chipita στη Mondelez κάθε άλλο παρά σήμανε και την….συνταξιοδότησή του.

Συγκεκριμένα, χθες η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia, ανακοίνωσε την πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού 43,2% (περίπου), που κατείχε στη ΜΕΒΓΑΛ προς μέλη της οικογένειας Χατζάκου. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25,86 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την ανακοίνωση η αξία πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η εταιρία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της.

Σήμερα θα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στη ΜΕΒΓΑΛ και στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος θα αποκτήσει το 21,6% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, θα πάρει δηλαδή το μισό από το ποσοστό που ανήκε μέχρι χθες στη ΔΕΛΤΑ, ενώ θα συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο.

Το τελευταίο θα συνεδριάσει σήμερα και θα κατανείμει πλέον τους νέους ρόλους. Μέσα από τη νέα συνεργασία αναμένονται συνέργειες ανάμεσα στη ΜΕΒΓΑΛ και στη «Νίκας», η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν πωλήθηκε στη Mondelez, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες παράγουν προϊόντα ψυγείου. H ΜΕΒΓΑΛ έχει σε εξέλιξ πενταετές επιχειρηματικό πλάνο (2020-2025) το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ με στόχο την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 7%-8%.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιχειρηματική κίνηση στον κλάδο του γάλακτος έγινε στις αρχές του χρόνου με την εξαγορά της Vivartia (όπου ανήκει και η ΔΕΛΤΑ) από το fund CVC. Ακολούθησε τον Απρίλιο η απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής του CVC στην SI Foods, βασικό μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αποκτώντας επί της ουσίας το 70% περίπου της «Δωδώνης».

Η κίνηση αυτή, άλλωστε, είχε ως συνέπεια και την αμπεμπλοκή από τη ΜΕΒΓΑΛ, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της Vivartia πόνταρε περισσότερο στις συνέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν με τη «Δωδώνη», παρά με τη ΜΕΒΓΑΛ. «Μετά τη συμφωνία με τη ‘Δωδώνη’, η περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, μιας εταιρείας με πολλά δάνεια και με ανάγκη σοβαρών επενδύσεων τόσο στο εργοστάσιο στα Κουφάλια όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν φαίνεται να ήταν πλέον ελκυστική για τη Vivartia και το CVC», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες κύκλοι της Vivartia. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η διοίκηση της Vivartia εστιάζει στην ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΛΤΑ στην αγορά και στις εξαγωγές, Αναμένει δε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει μαζί με τη «Δωδώνη» σε ευρύ πλάνο συνεργειών σε βόρεια και νότια Ελλάδα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία είναι ότι η ΔΕΛΤΑ απεμπλέκεται από τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ στο παρελθόν είχε επιχειρήσει τουλάχιστον τρεις φορές να αποκτήσει τον έλεγχό της. Το 2006 υπήρξε συμφωνία για εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ, η οποία όμως «πάγωσε» λόγω διαφωνίας των μετόχων. Το 2010 ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΛΤΑ θα εξαγοράσει το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 77,8 εκατ. ευρώ, εξαγορά που θα γινόταν σε δύο φάσεις: αρχικά θα εξαγόραζε το 14,8% από τη Μ. Χατζάκου έναντι 19,6 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου έναντι 57 εκατ. ευρώ και αφού θα είχε προηγηθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δύο χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και ότι η ΔΕΛΤΑ θα κρατούσε μόνο ένα 6,5% από το 14,8% που είχε αγοράσει. Το 2014 υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς για να αγοράσει το 43% η ΔΕΛΤΑ αλλά ούτε αυτή τη φορά προχώρησε και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Το 2016 τελικά η ΔΕΛΤΑ απέκτησε το περίφημο ποσοστό συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ καταβάλλοντας περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Η αγορά γάλακτος

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται τα τυροκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους και χαρακτηρίζονται από έντονη εξωστρέφεια. Το 2020 οι εξαγωγές μόνο της φέτας υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν σε 432 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News