Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 19:14
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Philip Morris: Tα «Μarlboro» λένε «αντίο» στη Βρετανία

Philip Morris: Tα «Μarlboro» λένε «αντίο» στη Βρετανία

Η μάρκα τσιγάρων Marlboro θα εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων στη Βρετανία μέσα στην επόμενη 10ετία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris International, Γιάτσεκ Ολτσακ. 

Ο Ολτσακ, ο οποίος έχει δεσμευθεί σε μία πολιτική που θα διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες της Philip Morris πολύ περισσότερο από τις περισσότερες ανταγωνίστριές της, ανέφερε ότι το «πρόβλημα του καπνίσματος» μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Βρετανία μέσα σε 10 χρόνια το ανώτερο, αν και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ρυθμιστικές αρχές, όπως είπε. 

Μιλώντας στην κυριακάτικη Mail, τόνισε ότι η απόφασή της αυτή σημαίνει ότι θα σταματήσει να πωλεί τσιγάρα στη Βρετανία και ότι η μάρκα Marlboro «θα εξαφανιστεί». Να σημειωθεί ότι η Philip Morris International, η οποία διαχωρίστηκε από την εισηγμένη στη Νέα Υόρκη καπνοβιομηχανία Altria το 2008, πωλεί τα Malboro στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

To Μάρτιο, η Philip Morris δεσμεύθηκε να αντλεί το ήμισυ των εσόδων της από μη καπνικά προϊόντα, ενώ στις αρχές του μηνός η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει τη Vectura, εταιρεία που ειδικεύεται σε συστήματα εισπνεόμενης λήψης φαρμάκων, έναντι άνω των 1 δισ.δολαρίων. 

Ορισμένες ωστόσο εκστρατείες κατά του καπνίσματος εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικές ως προς την ικανότητα των καπνοβιομηχανιών να εγκαταλείψουν εντελώς τα παραδοσιακά τσιγάρα και θεωρούν ότι αρκετά από εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος είναι εξίσου βλαβερά. 

Η δέσμευση για την κατάργηση των παραδοσιακών τσιγάρων στη Βρετανία εν μέρει έχει υποκινηθεί από τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επενδυτών, εν μέρει και από την κυβερνητική πολιτική. Το ποσοστό καπνίσματος στη Βρετανία είναι συγκριτικά χαμηλό, ενώ τα τσιγάρα υπόκειται σε υψηλή φορολόγηση. Το 2019, η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει το ποσοστό του καπνίσματος στο 5% έως το 2030, περίπου στο ένα τρίτο των σημερινών επιπέδων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News