Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 22:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Berenberg: Στα 2 έως 3 δισ.δολάρια οι ζημίες αντασφάλισης από τις πλημμύρες στην Ευρώπη

Berenberg: Στα 2 έως 3 δισ.δολάρια οι ζημίες αντασφάλισης από τις πλημμύρες στην Ευρώπη

Στα 2 έως 3 δισ.δολάρια υπολογίζονται οι ζημίες αντασφάλισης από τις πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με αναλυτές της Berenberg, αν και η τράπεζα υπολογίζει ότι οι συνολικές ζημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. 

Οι πλημμύρες ερήμωσαν μεγάλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης από την προηγούμενη Τετάρτη, με τα κρατίδια Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας Παλατινάτου, καθώς και περιοχές του Βελγίου, να έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. «Οι πλημμύρες εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην αγορά αντασφάλισης αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, εμείς τις υπολογίζουμε μεταξύ 2 και 3 δισ.δολαρίων», αναφέρει η Berenberg. 

Aλλες πάλι έρευνες υπολογίζουν τις οικονομικές ζημίες γύρω στα 6 δισ.ευρώ. «Πρόκειται για τις πιο καταστροφικές βροχοπτώσεις που έχουμε ζήσει στη Γερμανία», αναφέρει εκπρόσωπος της Reinund Schwarze.

H Berenberg υπολογίζει ότι οι συνολικές ζημίες μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ την ασφαλιστική κάλυψη, καθώς μόλις το 45% των κτιρίων στη Γερμανία είναι ασφαλισμένο για πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις. Αντίθετα, στο Βέλγιο, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης είναι πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα. 

Η ασφαλιστική αγορά της Γερμανίας αναμένεται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις για αποζημίωση από καταστροφές που έχουν προκληθεί από καταιγίδες, πλημμύρες, σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλάζι από το 2013, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών της Γερμανίας GDV. 

Οι εξαιρετικές άσχημες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη το διάστημα από τις 17 έως 30 Ιουνίου έχουν ήδη προκαλέσει ασφαλιστικές ζημίες ρεκόρ της τάξης των 4,5 δισ.δολαρίων στην περιοχή, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες των 4,3 δισ.δολαρίων που είχαν προκληθεί από την καταιγίδα Αντρέας το 2013, όπως αναφέρει η ασφαλιστική εταιρεία Aon.  
   
Σύμφωνα με την Berenberg, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης Allianz, AXA, Generali και Zurich είναι μεταξύ των ασφαλιστικών που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις για κάλυψη ζημιών από τις πλημμύρες του Ιουλίου. Η Allianz υπολογίζει το ποσό αυτό στα 200 έως 300 εκατ.ευρώ, η AXA στα 100 έως 200 εκατ.ευρώ, η Generali στα 200 έως 250 εκατ.ευρώ, ενώ η Zurich στα 140 εκατ.δολάρια. 

Πηγή: Reuters
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News