Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 21:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αlpha Bank: «Πράσινο φως» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για την έναρξη της προσφοράς της ΑΜΚ

Στην αύξηση θα συμμετάσχει επίσης ο δεύτερος βασικός μέτοχος της τράπεζας Τζον Πόλσον

Αlpha Bank: «Πράσινο φως» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για την έναρξη της προσφοράς της ΑΜΚ

Το πράσινο φως για την έναρξη τη Δευτέρα της συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ ανάβει η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου της Αlpha Bank. 

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο το 80% των νέων μετοχών θα διατεθούν στην ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και το 20% στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. 

Προτεραιότητα στην κατανομή των νέων μετοχών έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Στην αύξηση θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, που αποτελεί το βασικότερο μέτοχο της Alpha Bank, ελέγχοντας το 10,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο μετά από απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου που ελήφθη σήμερα το απόγευμα, προτίθεται να μειώσει το ποσοστό του στο 9%.

Η απόφαση αποσκοπεί στο να δώσει θετικό «σήμα» στην αγορά ενόψει της ΑΜΚ, ότι στόχος του Ταμείου είναι η σταδιακή αποεπένδυσή του από τις Τράπεζες. Στο Ταμείο φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη ότι η έστω και μικρή μείωση του ποσοστού έχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με τη διατήρηση του ποσοστού του και την πώλησή του αργότερα, αποκομίζοντας πιθανότατα κέρδη από το upside της μετοχής. Ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank που πραγματοποιεί την αύξηση προκειμένου να στηρίξει το αναπτυξιακό της σχέδιο, συντρέχουν οι προϋποθέσεις σταδιακής αποεπένδυσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές. 

Στην αύξηση θα συμμετάσχει επίσης ο δεύτερος βασικός μέτοχος της τράπεζας Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει ποσοστό 5,6%, ενώ άλλο ένα 5,2% ελέγχει ο διεθνής επενδυτικός οίκος Shroders.

Πού θα κινηθεί η τιμή στην ΑΜΚ

Στο μεταξύ χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όρισε ως ανώτατη τιμή διάθεσης το 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Ο καθορισμός ανώτατης τιμής αντί του εύρους τιμών, δίνει το βασικό guidance της ΑΜΚ κυρίως για τους Έλληνες μετόχους που θα πρέπει να εγγραφούν στην αύξηση προκειμένου να διατηρήσουν το ποσοστό τους, με βάση τον αριθμό των μετοχών που κατείχαν έως χθες 24 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι το record date, δηλαδή η ημερομηνία καταγραφή των υφιστάμενων μετόχων που ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου και με δεδομένο το χρόνο που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή, απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί έως και χθες. Οι Έλληνες μικρομέτοχοι κατέχουν το 14% της Alpha Bank, ενώ άλλο ένα 8% περίπου κατέχουν Έλληνες θεσμικοί.

Τον τελικό λόγο στον καθορισμό της τιμής βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ έχουν οι μέτοχοι στο εξωτερικό, που θα τοποθετηθούν στην αύξηση μέσω βιβλίου προφορών (book building), που θα ανοίξει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες όσο δηλαδή και η δημόσια πρόταση στην Ελλάδα. Οι μέτοχοι του εξωτερικού αποτελούν και το βασικό κορμό των επενδυτών της Τράπεζας, ελέγχοντας το 79% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΤΧΣ που κατέχει ποσοστό 10,9% 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News