Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 15:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Προχωράει η ΑΜΚ, τι θα κάνει ο Πόλσον

Alpha Bank: Προχωράει η ΑΜΚ, τι θα κάνει ο Πόλσον

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το record day, δηλαδή η ημερομηνία βάσει της οποίας όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιεί η Alpha Services and Holdings, έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να διατηρούν μετοχές προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα εγγραφής στην αύξηση, διατηρώντας το ποσοστό που διαθέτουν. Η ΑΜΚ εγκρίθηκε χθες με ποσοστό  84,9% από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που συμμετείχαν σε απαρτία 57,3%.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου που εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου, προκειμένου το βιβλίο προσφορών να ανοίξει στις 28 Ιουνίου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσο ο βασικός μέτοχος της Alpha Bank Τζον Πόλσον, που ελέγχει ποσοστό 6,42% στην Alpha Bank, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, με δεδομένη την διαφοροποίησή του για την επικείμενη ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Πόλσον είχε διαφοροποιηθεί σε σχέση με την αναγκαιότητα της αύξησης, μέσω δημοσιεύματος στην WSJ, θεωρώντας ότι η Τράπεζα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια.

Η απουσία του χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση κατά την οποία θα μπορούσε ανοιχτά να καταψηφίσει την αύξηση, ερμηνεύεται ως διάθεση εκτόνωσης της διαφοροποίησης που είχε καταγραφεί σε σχέση με την αναγκαιότητα της αύξησης. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η στάση αυτή κάθε άλλο παρά προεξοφλεί τη μη συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ, κάτι που θα οδηγούσε άλλωστε στην απώλεια της θέσης του αλλά και των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στην Τράπεζα μέσω της αραίωσης που θα υφίστατο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της WSJ επιφυλάξεις στην αύξηση είχαν εκφράσει και σύμβουλοι όπως το ISS (Institutional Shareholder Services) που έχει καλέσει τους μετόχους να καταψηφίσουν το σχέδιο, με το σκεπτικό ότι δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια και ότι οι μετοχές ήδη διαπραγματεύονται με σημαντικό discount. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τα δεδομένα με βάση και την καταγραφή των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση έχουν διαφοροποιηθεί και σημαντικός αριθμός των μετόχων τάχθηκαν υπέρ της ΑΜΚ.

Να σημειωθεί ότι στο μετοχολόγιο της Τράπεζας περιλαμβάνονται ισχυροί θεσμικοί επενδυτές όπως The Vanguard Group με 3,50%, η Norges Bank Investment Management με 3,20%, η Capital Research and Management Company με 3,19%, η BlackRock με 2,94%, η Amundi Asset Management με 2,07%, το Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, η Somerset Capital Management με 1,77% και η Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%. 

Έως την κρίσιμη ημερομηνία αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου της Alpha Services and Holdings και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του.  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Γενικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου φέρεται να προκρίνει τη διατήρηση του ποσοστού του προκειμένου να αποφύγει να εγγράψει πρόσθετες ζημιές από τη συμμετοχή του στις τράπεζες.  Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με τη λογική της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες, η οποία με βάση το mandate που έχει θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022, χωρίς ωστόσο όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση, η ημερομηνία αυτή να είναι οριστική, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί. 

Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν χθες  το Δ.Σ. της Alpha Services and Holdings για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος, καθώς και την οριστικοποίηση των όρων της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς, τιμή διάθεσης μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών κ.ά.). 

 

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής 0,30 ευρώ η κάθε μία, θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους (σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά την κατανομή. Η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News