ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Τι φέρνουν οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών

Jumbo: Τι φέρνουν οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών

Διακοπή αγορών από προμηθευτές που υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε ελλείψεις κάποιων προϊόντων τους επόμενους μήνες, «πάγωμα» του επενδυτικού σχεδιασμού, αλλά και ανατιμήσεις, έστω και λελογισμένες, φέρνει για τη Jumbo η ραγδαία αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και το κόστος μεταφοράς. Την ίδια ώρα αποδεικνύεται ότι τα συμβόλαια για τη μεταφορά των εμπορευμάτων που είχε κλείσει από το 2020 για το 2021 ο όμιλος δεν ήταν και τόσο….ισχυρά, καθώς ο επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης ούτε λίγο ούτε πολύ είπε χθες ότι δεν τηρούνται ή τουλάχιστον ότι αυτά δεν θα τηρηθούν στους συμφωνημένους χρόνους.

«Έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε. Δεν θα μπορούσαμε να μετακυλίσουμε στον καταναλωτή ένα κόστος αυξημένο κατά 200% και πλέον», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Βακάκης. Αν και ο ίδιος ανέφερε ότι αναζητούνται προμηθευτές και από άλλες περιοχές και γίνονται ως έναν βαθμό – αποφεύγοντας να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές- επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις αγορές από την Κίνα και γενικότερα την Ασία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Καταρχάς σημαντικός περιορισμός των αποθεμάτων. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι όταν ο κ. Βακάκης ερωτήθηκε για την πορεία των πωλήσεων τον Ιούνιο είπε: «Ο Ιούνιος πήγε καλά. Υπάρχει όμως περιορισμός αποθεμάτων».

Επιπλέον, ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας να μεταθέσει για το 2022 την έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία. Απέδωσε δε αυτή την απόφαση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επάρκεια προϊόντων για την τροφοδοσία νέων καταστημάτων. Πάντως, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (επιφάνειας περίπου 24.500 τ.μ).

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την τσέπη του καταναλωτή

Η αύξηση του κόστους μεταφοράς και των τιμών των πρώτων υλών σημαίνει πάντως και αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ομίλου θέλει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της που είναι σαφώς η διάθεση προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ερωτηθείς από το «MR» για το εάν η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις απάντησε: «Διαμορφώνουμε τις τιμές στο μίνιμουμ δυνατό. Δεν πάμε να κερδοσκοπήσουμε στην αρρυθμία. Κάνουμε υποθέσεις ότι οι τιμές θα επανέλθουν με λογικότερα, αλλά υψηλά επίπεδα. Κάθε μέρα που παραλαμβάνουμε εμπορεύματα τα παραλαμβάνουμε με διαφορετικό κόστος. Με βάση αυτό το νέο κόστος προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις νέες τιμές. Είναι όνειρο θερινής νυχτός να μην έχουμε καμία ανατίμηση».

Οι ανατιμήσεις επιφέρουν αναγκαστικά και αλλαγή του προϊοντικού μίγματος της εταιρείας. «Τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200%-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου. Είναι αυτονόητη η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος, για να μην αγοράζουμε προϊόντα εις το όνομα των εφοπλιστών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και σε παλαιότερη τοποθέτησή του ο κ. Βακάκης είχε αναφέρει ότι η Jumbo έχει από την προηγούμενη χρονιά συμβόλαια που καθόριζαν το 2021 το κόστος μεταφοράς χθες αποκάλυψε ότι «η ανισορροπία στην αγορά είναι τέτοιας έκτασης που οι συνεργαζόμενες μεταφορικές εταιρείες μπορεί να μην τηρήσουν τα συμβόλαια αυτά ή ακόμη και αν τα τηρήσουν θα το κάνουν σε διαφορετικούς χρόνους». Και πρόσθεσε με νόημα: «We live in times that gentlemen cannot remain gentlemen» (μετάφραση: ζούμε σε καιρούς που οι κύριοι δεν μπορούν να παραμείνουν κύριοι).

Ο ίδιος εκτίμησε πως σε αντίθεση με ό,τι εκτιμούν οι κεντρικές τράπεζες το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων δεν είναι παροδικό. «Η πραγματικότητα είναι βλέποντας και κάνοντας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον αντιφατικότητας. Υπάρχει η προσδοκία ότι τα πληθωριστικά φαινόμενα σταδιακά θα εξανεμιστούν κάτι που εγώ δεν το βλέπω. Θα εξορθολογιστούν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό σημαίνει πληθωρισμός. Από την άλλη το τεράστιο χρέος που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως δεν επιτρέπει διαδικασίες ενίσχυσης του πληθωρισμού, διότι αυτό θα έχει επίπτωση στα επιτόκια. Έχει έρθει η ώρα των ηγεσιών των χωρών που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία να προβούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πέραν των ευχών», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News