Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 19:55
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Καταβάλει προμέρισμα ύψους 0,47 του ευρώ για τη χρήση του 2021

Η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο

Jumbo: Καταβάλει προμέρισμα ύψους 0,47 του ευρώ για τη χρήση του 2021

Τη διάθεση προμερίσματος για τη χρήση του 2021 ανακοίνωσε ο όμιλος Jumbo, όπως αποφάσισε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε. 

Το ύψους του μερίσματος καθορίσθηκε στο 0,47 του ευρώ και είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019 και η καταβολή του μερίσματος θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Mε αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Iουνίου 2021, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του oμίλου Jumbo.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε, κατά την πάγια πρακτική της τους μετόχους –συνεταίρους, για την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Απολογισμός

Το 2020 έχει χαρακτηριστεί ως μία «χαμένη χρονιά» λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διοίκηση της εταιρείας, θέλοντας να ανταποδώσει στους μετόχους – συνεταίρους την εμπιστοσύνη που έδειξαν και επιδεικνύουν στον όμιλο, προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019.

Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για την στήριξη των μετόχων συνεταίρων.

Οι συνθήκες της αγοράς

Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο.

Ανατρέπονται ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές».

Ενδεικτικά επισημάνθηκε, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις αγορές και αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών.

Είναι γεγονός ότι οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή».

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.

Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Το σχέδιο δράσης

Η διοίκηση του ομίλου Jumbo, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις ανωτέρω παραμέτρους προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες καθώς και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Κραϊόβα, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου  24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.

Μερισματική Πολιτική

Αν και αρχικά υπήρξε η προσδοκία ότι το 2021 θα επανερχόταν η ομαλότητα, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες.

Παρόλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο. Οι μέτοχοι Jumbo απολαμβάνουν του μερίσματος ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση.

Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News