ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές από τις 5 Αυγούστου

Ρήτρα τιμής χονδρεμπορικής αγοράς αντί για ρήτρα CO2- Aφορά τα «παλιά» οικιακά τιμολόγια

ΔΕΗ: Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές από τις 5 Αυγούστου

Νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά (αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση), εισάγει η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου. Όπως ενημέρωσε η Επιχείρηση, θα εφαρμόσει από τότε νέα ρήτρα που θα βασίζεται στην τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα αντικαταστήσει την ρήτρα CO2 στα τιμολόγια ρεύματος της χαμηλής τάσης, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μάϊου. 

Όπως και η ρήτρα CO2, η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας» θα εφαρμοσθεί στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια (Γ1, Γ1Ν) και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ21, Γ22 και Γ23). Αντιθέτως δεν θα εφαρμοστεί στα νέα βασικά προγράμματα για οικιακούς καταναλωτές (ΔΕΗ myHome Enter, ΔΕΗ myHome Enter+), στα οποία δεν υπάρχει ανάλογη προσαύξηση. 

Αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν στο MR  ότι η αλλαγή θα επιφέρει οριακά μικρότερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, έναντι των προσαυξήσεων που θα προέκυπταν από τη ρήτρα CO2 και οι οποίες αντιστοιχούν σε επιβαρύνσεις της τάξης του 5-7%. 

Έκπτωση ενέργειας 30% και πώς θα λειτουργεί

Με την εφαρμογή της νέας ρήτρας, δηλαδή από τις 5 Αυγούστου, θα τεθεί σε ισχύ μία καινούρια έκπτωση, η έκπτωση ενέργειας 30% επί του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας, δηλαδή της χρέωσης για τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε ο πελάτης. 

Ως αποτέλεσμα, η  όποια επιβάρυνση ενδεχομένως προκύπτει από την νέα ρήτρα χονδρεμπορικής θα απομειώνεται σημαντικά από την έκπτωση ενέργειας 30%, με συνέπεια να αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω το έξτρα ποσό που θα καλείται να καταβάλλει ο καταναλωτής. Μάλιστα, το «καθαρό» ισοζύγιο θα είναι ελαφρώς μικρότερο από την προσαύξηση που προκαλεί η υφιστάμενη ρήτρα CO2. 

Για παράδειγμα, όπως εκτιμά η ΔΕΗ, για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 και για τιμή χονδρεμπορικής στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), η νέα ρήτρα σε συνδυασμό με την έκπτωση ενέργειας θα οδηγήσουν σε έξτρα επιβάρυνση της τάξης των 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.  Στο ίδιο σενάριο, εάν είχε παραμείνει η ρήτρα  CO2 θα επέφερε αύξηση περίπου 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στον λογαριασμό. 

Ο ρόλος της ΡΑΕ

Η αλλαγή στα τιμολόγια της  ΔΕΗ έρχεται καθ’ υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ζήτησε από την ΔΕΗ να αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 με ρήτρα χονδρεμπορικής (που έχουν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος), προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συγκρισιμότητα στα τιμολόγια ρεύματος.

Η ΡΑΕ έθεσε στο «μικροσκόπιό» της τη ρήτρα CO2 της ΔΕΗ πριν ένα περίπου χρόνο, όμως το θέμα των ρητρών στα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος ήρθε με ένταση στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω «ντόμινο» αυξήσεων των τιμών στη μέση και την χαμηλή τάση.

Αυξήσεις που απορρέουν από την ενεργοποίηση των εν λόγω ρητρών καθώς η χονδρεμπορική τιμή κινείται ανοδικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω -μεταξύ άλλων- του ράλι της τιμής των ρύπων και της ενίσχυσης των τιμών του φυσικού αερίου. Η ΔΕΗ ήταν η τελευταία από τους προμηθευτές που ενεργοποίησε τη ρήτρα CO2 τον περασμένο μήνα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News