Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 22:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Μηδαμινή η γυναικεία παρουσία στα δ.σ. των εισηγμένων

Γερμανία: Μηδαμινή η γυναικεία παρουσία στα δ.σ. των εισηγμένων

Απούσα είναι η γυναικεία παρουσία από τα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων εισηγμένων επιχειρήσεων της Γερμανίας. Μελέτη της Πρωτοβουλίας «Γυναίκες στα Εποπτικά Συμβούλια» έδειξε ότι από τις 66 εισηγμένες επιχειρήσεις που υπόκεινται στις νέες ποσοστώσεις των δ.σ., συμπεριλαμβανομένων και των 30 εισηγμένων στο δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, οι 25 δεν είχαν καμία απολύτως γυναίκα στα δ.σ. τους και μάλιστα οι 12 δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τη σύνθεση αυτή.

«Θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στα δ.σ των εισηγμένων στο DAX επιχειρήσεων χωρίς γυναικεία παρουσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία γυναίκα στις ανώτερες διοικητικές θέσεις και ακόμη χειρότερα δεν σκοπεύουν να το αλλάξουν αυτό», αναφέρει η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Μόνικα Σουλτζ-Στρέλοου. 

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τον Ιανουάριο νομοθεσία που υποχρεώνει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στα δ.σ. τους. Η ρύθμιση αυτή ακολουθεί την ποσόστωση που υιοθετήθηκε το 2015 και προβλέπει το 30% των θέσεων στα εποπτικά συμβούλια των επιχειρήσεων να στελεχώνονται από γυναίκες. Η Πρωτοβουλία γνωστοποιεί ωστόσο ότι μόνο οι έξι από τις 66 επιχειρήσεις που υπόκεινται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο έχουν διορίσει γυναίκα στα δ.σ. τους από τότε που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Adidas, Bayer, E.ON και Infineon. 

Η αναλογία των γυναικών στα εποπτικά συμβούλια των 186 επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στους τρεις κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες της γερμανικής αγοράς αυξήθηκε μόλις κατά 1% στο 33% και μόλις κατά 1,7% στο 24,5% για τις εισηγμένες του DAX που δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη ποσόστωση. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις επιχειρήσεις το Μάρτιο να προωθήσουν περισσότερες γυναίκες στα κορυφαία αξιώματα, αν και οι προσπάθειες για να την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων για τα δ.σ. των επιχειρήσεων της Ε.Ε. έχουν «πέσει» σε τέλμα.

Στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι λιγότερο από το 7% των διευθυνόντων συμβούλων στις κορυφαίες επιχειρήσεις είναι γυναίκες, γεγονός που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News