ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανατιμήσεις σε χοιρινό και γαλοπούλα

Ανατιμήσεις σε χοιρινό και γαλοπούλα

Σε δύο ακόμη προϊόντα, βασικές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, εντοπίζονται ανατιμήσεις προκαλώντας πονοκέφαλο στις παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και στους καταναλωτές, με τις μεν πρώτες να αναγκάζονται να απορροφούν έστω μέρος των αυξήσεων, τους δε δεύτερους να αναγκάζονται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε χθες η κυρία Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» και νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), μετά την «διόρθωση» που επήλθε στις τιμές του χοιρινού και της γαλοπούλας το 2020, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί στα ύψη το 2019, παρατηρείται εκ νέου ανοδική τάση τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Η ίδια βεβαίως μιλωντας στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Νίκας» επεσήμανε ότι η «Νίκας» έχει ως πολιτική να διατηρεί τις αναγραφόμενες τιμές χαμηλότερα από  ανταγωνισμό.

Για την ώρα, πάντως, η αγορά αλλαντικών δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αυξήσεις στις τιμές, καθώς κινείται ανοδικά, όπως άλλωστε και πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πωλήσεις στο κανάλι του σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η αγορά αλλαντικών αυξήθηκε κατά 5,8% ως προς τον όγκο πωλήσεων και κατά 11,3% ως προς την αξία πωλήσεων.

 Σε ό,τι αφορά, πάντως, το κανάλι της εστίασης η κυρία Οικονόμου εμφανίστηκε αρκετά πιο επιφυλακτική, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία θα είναι ευχαριστημένη εάν το 2021 σημειωθεί το 50% των πωλήσεων που σημείωσε το 2019 σε ό,τι αφορά πάντα το κανάλι του HORECA. Πάντως και το 2020 η πτώση του τζίρου κανάλι HORECA που παρατηρήθηκε κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του πλήγματος που δέχτηκαν τα καταστήματα εστίασης και ο ελληνικός τουρισμός, δεν είχε ουσιώδη επίδραση στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας καθώς το επαγγελματικό κανάλι αποτελεί το μικρότερο μέρος της συνολικής δραστηριότητας.

Ξανά πίσω στη «Νίκας» το εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις της διοίκησης της «Νίκας» με τις τράπεζες ώστε να επαναγοράσει η εταιρεία το εργοστάσιο παραγωγής στον Άγιο Στέφανο. Το εν λόγω εργοστάσιο είχε περάσει στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της «Νίκας» από την Chipita.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News