Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 17:42
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 7 δισ. μέσα στο τρίμηνο – Κεφαλαιακή επάρκεια 17,5%

Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 634 εκατ. ευρώ

Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 7 δισ. μέσα στο τρίμηνο – Κεφαλαιακή επάρκεια 17,5%

Κέρδη προ προβλέψεων 634 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς στο α’ τρίμηνο του έτους. Στα 7 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τρέχον τρίμηνο, μετά τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega. Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,5%. 

Όπως έγινε γνωστό κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το α΄ τρίμηνο του 2021, το προ φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 358 εκατ. ευρώ, έναντι 340 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020. Τα προ φόρων κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν σε 257 εκατ. έναντι ζημίας 12 εκατ. την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Σε ζημία 407 εκατ. ευρώ. έκλεισε το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου, έναντι ζημίας 232 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους το 1ο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 366 εκατ. ευρώ, +1% σε ετήσια βάση, λόγω της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης και του ενισχυμένου χαρτοφυλακίου χρεογράφων. Το μειωμένο κόστος καταθέσεων συνέβαλε θετικά, ενώ παράλληλα η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5% ή 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, ενίσχυσαν τα έσοδα από τόκους. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο το 1ο τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκε στο 2,0% έναντι 2,2% το 4ο 3μηνο 2020, απότελεσμα που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των στοιχείων ενεργητικού λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατά το 1ο 3μηνο 2021 ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ, +7% ετησίως, μια ιδιαίτερα θετική επίδοση δεδομένων των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας.

Βασικοί συντελεστές της προαναφερόμενης αύξησης ήταν οι δραστηριότητες της κίνησης κεφαλαίων, η διαχείριση περιουσίας και οι πιστωτικές κάρτες, ενώ παράλληλα και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων συνέβαλαν θετικά. Τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 0,4%, με το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες.

Τα λειτουργικά έξοδα το 1ο 3μηνο 2021 διαμορφώθηκαν σε 225 εκατ. ευρώ, -1% ετησίως, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, μειώθηκαν κατά 4% ετησίως στα 218 εκατ. ευρώ. 

Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα 97 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα οφέλη του προγράμματος αποχώρησης που υλοποιήθηκε το 2020.

Τα γενικά και διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν το 1ο 3μηνο 2021 κατά 11% σε ετήσια βάση σε 100 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων απαιτούμενων εξόδων για έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης (hive-down, Sunrise κ.α.).

Ο δείκτης κόστους προς βασικά τραπεζικά έσοδα (έσοδα από τόκους και προμήθειες) βελτιώθηκε στο 49% το 1ο τρίμηνο του 2021 έναντι 53% το ίδιο 3μηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λογω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των βασικών τραπεζικών εσόδων. Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να επιτευχθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 634 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων 403 εκατ. ευρώ έκτακτων χρηματοοικονομικών εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Η δυναμική της Τράπεζας αντανακλάται στα έσοδα προ προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), τα οποία ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2021, +9% ετησίως.

Το 1ο τρίμηνο του 2021 οι προβλέψεις δανείων ανήλθαν στα 961 εκατ. ευρώ από 438 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Απομειώσεις ύψους 829 εκατ. ευρώ σχετίζονται με το 50% του σεναρίου πώλησης των Phoenix και Vega (μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ), καθώς και με άλλες πωλήσεις NPE χαρτοφυλακίων το 1ο τρίμηνο του 2021. Το έξοδο των προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 1,4% το 1ο 3μηνο 2021 συγκρινόμενο με 1,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ευθυγραμμισμενο με το πλάνο Sunrise για σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω του Covid-19, διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.

Η μείωση του αποθέματος των NPEs συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Τα NPEs μειώθηκαν στα 22,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι 24,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν και
22,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2ο τρίμηνο 2021. Ο pro-forma δείκτης για τις προαναφερόμενες συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 35% στο τέλος Μαρτίου 2021. Οι πωλήσεις NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα HAPS, αλλά και οι συναλλαγές NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και θα ολοκληρώσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του ενεργητικού, υποστηριζόμενες από την ενισχυμένη πορεία των κεφαλαίων του ομίλου.

Μεγάλου: «Στόχος της τράπεζας είναι ο μονοψήφιος δείκτης NPEs εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι στόχος της τράπεζας είναι ο μονοψήφιος δείκτης NPEs εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου.

Παράλληλα όπως σημείωσε εντός του γ΄ τριμήνου του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση του Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους και η τιτλοποίηση του Sunrise 2, ύψους 4 δισ. ευρώ. 

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, όπως έχει υπολογίσει η τράπεζα οι ζημιές της από το Sunrise 1 θα διαμορφωθούν στο 1,5 δισ. ευρώ. 

Μεσοπρόθεσμος στόχος της διοίκησης είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) να διαμορφωθεί στο 10%, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη σε σχέση με τις εκταμιεύσεις, καθώς τα 2,1 δισ. ευρώ έως τώρα, είναι ένα ποσό ενθαρρυντικό για τον στόχο της τράπεζας των 5,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021. 

Για το 2022 η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο οι εκταμιεύσεις να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, για το 2023 στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ παρόμοιος είναι ο στόχος και για το 2024.

Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού οι καθαρές αποπληρωμές θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 16%. 

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο ισχυρός άνδρας της τράπεζας Πειραιώς προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Καθώς η ελληνική οικονομία εξέρχεται από τα περιοριστικά μέτρα του Covid-19 και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με ταχείς ρυθμούς, οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη ενισχύονται. Η Τράπεζα Πειραιώς εργάζεται συστηματικά με βάση το στρατηγικό σχέδιο Sunrise προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί από το τέλος του 2021, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική προόδο σε όλους τους τομείς του στρατηγικού μας σχεδίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες, αποτέλεσε σημαντική επιτυχία, με υπερκάλυψη τριπλάσια της προσφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα πιστεύει στο σχέδιό μας, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, από το σύνολο των υπόλοιπων ενεργειών 1 δισ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα 0,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη διασφαλισθεί και τα υπόλοιπα 0,2 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο.

Σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η Πειραιώς διατηρεί ισχυρό δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 17,5%.

Το σχέδιο μείωσης αποθέματος NPEs είναι σε τροχιά επίτευξης, με τις τιτλοποιήσεις NPEs Phoenix-Vega ύψους 7 δισ. ευρώ να αναμένεται να αποαναγνωρισθούν από τον ισολογισμό του ομίλου στο τρέχον τρίμηνο.

Η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένουμε το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, επιταχύνουμε την υλοποίηση συναλλαγών που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού, και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, όπως η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 2 ύψους €4 δισ. και η πώληση χαρτοφυλακίων NPEs ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εντάσσονται στο Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων “HAPS 2”.

Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19, η λειτουργική μας πρόοδος ως τώρα υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις του σχεδίου. Οι εκταμιεύσεις δανείων ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, με στόχο τα 5,7 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν άνωτων 50 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2015. Τα έσοδα προ προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, αποδεικνύοντας τη δυναμική του Ομίλου Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική ESG (Environment, Society, Governance), σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές για την υπεύθυνη τραπεζική, τις οποίες έχουμε υιοθετήσει, ενώ η αναγνώριση του κλιματικού κινδύνου και η διαχείρισή του αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς αναδείχθηκε η μόνη ελληνική τράπεζα, μεταξύ 300 κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη όσον αφορά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους Financial Times. Αναμένουμε πρόσθετα απτά αποτελέσματα και αξιοποιούμε τις επιτυχίες που έχουμε ήδη καταφέρει: μία ακόμα τιμητική διάκριση προήλθε από την EBRD. Η Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “Χρηματοπιστωτικοί Διαμεσολαβητές” για την επίδοσή της στους τομείς του ESG και της βιώσιμης τραπεζικής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ατζέντα ESG, προκειμένου να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News