Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές επιχειρήσεις: Γεμάτες ρευστό, προχωρωρούν σε επαναγορές μετοχών

Eυρωπαϊκές επιχειρήσεις: Γεμάτες ρευστό, προχωρωρούν σε επαναγορές μετοχών

Η γαλλική Carrefou άρχισε ξανά τις επαναγορές ιδίων μετοχών για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, χάρη στο άπλετο ρευστό της και την πεποίθηση ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη. Και δεν είναι η μόνη. 

Φέτος, μία σειρά από επιχειρήσεις της Ευρώπης βάζουν μπρος σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, μεταξύ των οποίων η LVMH, η L’Oreal και η Eni. Περίπου 56 επιχειρήσεις έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους για να επαναγοράσουν ιδίες μετοχές από τις αρχές του έτους έως σήμερα, στο μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με ανάλυση της Societe Generale. 

H τάση αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που παρατηρείται στον κόσμο των επιχειρήσεων και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της περιοχής που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των μερισμάτων. Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ωστόσο ότι επιτάχυνε τη στροφή προς την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών, τουλάχιστον προσωρινά, σύμφωνα με αναλυτές της γαλλικής τράπεζας. 

Καθώς τα lockdowns και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν πλήξει την κερδοφορία, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να αναστείλουν την καταβολή μερισμάτων στη διάρκεια του 2020. Σε ορισμένους κλάδους, όπως στον τραπεζικό, αυτό έγινε μετά την απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών. 

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξέδωσαν πέρυσι χρέος ύψους 1 τρισ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, δημιουργώντας «μαξιλάρια» ρευστού για να αντεπεξέλθουν στην κρίση του κορωνοϊού. 

Επίσης, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών θα ξεπεράσει σε επιδόσεις την αμερικανική στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, επειδή οι μετοχές της γηραιάς ηπείρου δεν ανέκαμψαν τόσο εντυπωσιακά και άρχισαν το τρέχον έτος με χαμηλότερες αποτιμήσεις. Το κύμα των επαναγορών ιδίων μετοχών είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την τάση, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές. 

«Είναι άλλωστε πιο συνετό για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών από το να καταβάλουν μερίσματα επειδή το επιπλέον ρευστό υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει ο κόσμος μετά την πανδημία», αναφέρει ο Τσι Τσαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σε ευρωπαϊκές μετοχές στη Federated Hermes. 

H Societe Generale προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα δαπανήσουν περί τα 150 δισ.ευρώ για επαναγορές ιδίων μετοχών το επόμενο έτος, που σημαίνει αύξηση 25% από το μέσο όρο δαπανών για το σκοπό την πενταετία πριν από την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News