Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 19:37
ΜΙΝΤΙΑ

Γαλλία: Δημιουργείται νέος κορυφαίος παίκτης στα μίντια για να ανταγωνιστεί το Netflix

Γαλλία: Δημιουργείται νέος κορυφαίος παίκτης στα μίντια για να ανταγωνιστεί το Netflix

Η τάση συγκεντρωτισμού στον χώρο των μίντια μόλις άρχισε….Στη Γαλλία, δημιουργείται νέος κορυφαίος παίκτης από τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, TF1 και Μ6, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση που δέχονται από την επέλαση των αμερικανικών υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix.

Η συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα νέο πρωταγωνιστή στη γαλλική αγορά με έσοδα ύψους 3,4 δισ.ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη επιρροή του για να συστήσει μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα για streaming και υπηρεσίες video on demand με συνδρομή. 

Με βάση τη συμφωνία, η Bouygues, που ελέγχει το TF1, θα ελέγχει το 30% του νέου ομίλου, ενώ ο γερμανικός γίγαντας Bertelsmann, που ελέγχει το M6, θα είναι ο δεύτερος κυριότερος μέτοχος με ποσοστό 16%.

 O νέος όμιλος θα έχει συνολικά εννέα κανάλια, που σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να πωλήσει τουλάχιστον τα δύο προκειμένου να προσαρμοστεί με το όριο των επτά καναλιών που θέτουν οι εποπτικές αρχές της χώρας.

Εξάλλου, η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως οι δύο όμιλοι υπολογίζεται ότι απορροφούν σχεδόν τα δύο τρίτα της γαλλικής διαφημιστικής αγοράς, ένα νούμερο τεράστιο που θα σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Η συμφωνία λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία που η διεθνής αγορά media και ψυχαγωγίας έχει πάρει «φωτιά» από τις συνεχείς ανακατατάξεις, μία ημέρα μετά τη συμφωνία μεταξύ AT&T και Discovery. Σήμερα, αποκαλύφθηκε ότι η Amazon βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά των στούντιο MGM προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τεράστια πλατφόρμα του Amazon Prime, που έχει φτάσει αισίως τους 200 εκατ. συνδρομητές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News