Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 09:18
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρική διακυβέρνηση: Τι ζητεί από τις εισηγμένες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έως τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί πλήρως

Εταιρική διακυβέρνηση: Τι ζητεί από τις εισηγμένες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Διορία σχεδόν δύο μηνών έως τις 17 Ιουλίου έχουν οι εισηγμένες εταιρείες για να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις και τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας εταιρικής διακυβέρνησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει όλες τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της πολιτικής καταλληλόλητας για την επιλογή των μελών του ΔΣ αλλά και τη συγκρότηση ενός Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ως προς τη σύνθεση των μελών του.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε στις εισηγμένες σχετική επιστολή, με επισημάνσεις διευκρινίσεις και συστάσεις. (Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή στο τέλος του κειμένου στα Σχετικά Αρχεία). 

Όλες οι αλλαγές

Οι Γενικές Συνελεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο αυτό διάστημα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κριτήρια επιλογής των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων τους θα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον νέο νόμο και την Εγκύκλιο 60 της ΕΚ που προβλέπει συμμετοχή γυναικών στο 25%, ανεξαρτησία των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ,  σύσταση των απαιτούμενων από το νόμο επιτροπών, σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το νέο πλαίσιο κ.α.

Στόχος είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των εισηγμένων εταιρειών και ο ρόλος εδώ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καίριος και καταλυτικός καθώς θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή προς άλλη κατεύθυνση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη εκδώσει κανονιστικές αποφάσεις και Κατευθυντήριες Γραμμές για ειδικότερα θέματα που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να συμβάλλει στην έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία των εισηγμένων εταιριών.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚ:

  • Η με αρ. 1A/890/18.9.2020 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα: «Εξειδίκευση του συστήματος προσδιορισμού, υπολογισμού και επιμέτρησης του ύψους των κυρώσεων ανά παράβαση που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 24 του ν. 4706/2020» ώστε να είναι γνωστός στην αγορά ο τρόπος υπολογισμού και προσδιορισμού των κυρώσεων.
  • Η Απόφαση με αρ. 1/891/30.9.2020 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με θέμα: «Εξειδικεύσεις άρθρου 14 παρ. 3 περ. ι και παρ. 4, Αξιολόγηση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) και της Εφαρμογής των διατάξεων περί Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΔ) του ν. 4706/2020». Η απόφαση αυτή προσδιορίζει το χρόνο, τη διαδικασία, την περιοδικότητα και κάθε ειδικότερο ζήτημα που κρίθηκε αναγκαίο για την εφαρμογή της αξιολόγησης του Συστήματος εσωτερικού ελέγχου που προβλέπεται στον Νόμο καθώς και τα χαρακτηριστικά που αφορούν στα πρόσωπα που τη διενεργούν.
  • Η Απόφαση με αρ. 2/905/3.3.2021 για την «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 4706/2020» με βάση την οποία καθορίζεται ποιο πρόσωπο μπορεί να αναγνωριστεί ως Φορέας Εγνωσμένου Κύρους ο οποίος δύναται να καταρτίσει κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης τον οποίο και θα μπορούν να υιοθετήσουν οι εισηγμένες εταιρίες.
  • Η Εγκύκλιος αρ. 60 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που περιλαμβάνει τις Κατευθυντήριες γραμμές για την Πολιτική Καταλληλόλητας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 4706/2020 και προβλέπει τις αρχές που αφορούν στην επιλογή ή την αντικατάσταση των μελών ενός Διοικητικού Συμβουλίου, τα κριτήρια για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ., κλπ.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News