Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 22:00
ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ

Αλυσίδες delivery φαγητού: Ο μεγάλος ανταγωνισμός αρχίζει τώρα

Αλυσίδες delivery φαγητού: Ο μεγάλος ανταγωνισμός αρχίζει τώρα

Εντονες ανησυχίες εκδηλώνουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων στον κόσμο αλυσίδων delivery σε φαγητό, καθώς παρακολουθούν την εντυπωσιακή χρηματοδότηση που εξασφαλίζουν νέες εφαρμογές στο συγκεκριμένο χώρο, πολλά υποσχόμενες, που απειλούν την κυριαρχία τους, από τη στιγμή που επενδυτές έχουν τοποθετήσει περί τα 14 δισ.δολάρια στο συγκεκριμένο αναδυόμενο χώρο. 

Οι επικεφαλής των Just Eat Takeaway.com και Delivery Hero προειδοποίησαν για επικείμενο έντονο ανταγωνισμό από νεοεισερχομένους, σε μία εξέλιξη που θα καταστήσει δύσκολη την άντληση κέρδους για όλους τους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι εδραιωμένοι παίκτες προσβλέπουν σε πιθανές συμμαχίες με τις νέες εφαρμογές στον χώρο του delivery. Οι νέες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων GoPuff, Getir, Gorillas, Weezy and Dija, χρησιμοποιούν ως «όπλο» τις μεγάλες προσφορές, μία τακτική που τελευταίως χρησιμοποιείται και από τους μεγάλους παίκτες καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. 

Η Getir, εφαρμογή που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη και η οποία άντλησε περί τα 300 εκατ.δολάρια το Μάρτιο, εξασφαλίζοντας μία αποτίμηση της τάξης των 2,6 δισ.δολαρίων, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές με σκοπό να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια τα οποία θα διπλασιάσουν την αξία της. 

Αντίστοιχα, η DoorDash, εταιρεία διανομής φαγητού που εδρεύει στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Amazon, αναζητά επένδυση ή ακόμη και εξαγορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalists) εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογές που υπόσχονται τη διανομή φαγητού σε λιγότερο από 10 λεπτά χάρη χάρη σε ένα δίκτυπο «dark stores» (ειδικά οργανωμένοι χώροι με προμήθειες) που θα βρίσκεται σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Λονδίνο και Βερολίνο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News