Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 22:19
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

KPN: Αρχίζει νέα «μάχη» επιθετικών προσφορών για την εξαγορά της

KPN: Αρχίζει νέα «μάχη» επιθετικών προσφορών για την εξαγορά της

Στο επίκεντρο ενός «πολέμου» προσφορών εισέρχεται ο ολλανδικός όμιλος τηλεπικονωνιών KPN, καθώς απέρριψε σήμερα το βράδυ δύο ξεχωριστές επιθετικές προσεγγίσεις εξαγοράς από εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες των FT και τις οποίες επιβεβαίωσε εν συνεχεία η ίδια η εταιρεία. 

Η KPN απέρριψε την προσφορά εξαγοράς κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η EQT και η Stonepeak Infrastructure Partners. Επίσης, απέρριψε και την προσφορά της KKR, ανταγωνίστριας εταιρείας στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Και οι δύο προσεγγίσεις αποτελούν πάντως μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες εξαγοράς ευρωπαϊκής επιχείρησης από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ευρωπαϊκού μετοχικού κεφαλαίου. Η ολλανδική κυβέρνηση και ο Μεξικάνος δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ, που διαθέτει μερίδιο 20% στην KPN, αναδεικνύονται τώρα σε βασικούς διαμορφωτές για το μέλλον του ολλανδικού πρωταθλητή τηλεπικοινωνιών. 

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει τις επιθετικές προσεγγίσεις εξαγοράς, επειδή εκτιμάται ότι δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην ΚPN. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τους δύο ενδιαφερομένους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρείας. Η EQT και η Stonepeak φέρεται να αποτιμούν την KPN γύρω στα 18 δισ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέου της, χωρίς ωστόσο η πρότασή τους να περιλαμβάνει τιμή προσφοράς. 

Το βασικό εμπόδιο σε μία ενδεχόμενη εξαγορά θα ήταν η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς δεν είναι γνωστό εάν θα άφηνε μία κοινοπραξία στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου να αγοράσει ένα τόσο σημαντικό εθνικό ενεργητικό της. Ολλανδός βετεράνος στον χώρο των τηλεπικοινωνιών χαρακτήρισε μία τέτοια συμφωνία σχεδόν «απίθανη», καθώς οι ενδιαφέρομενοι θα πρέπει να διαπραγματευθούν με ένα διοικητικό συμβούλιο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, η οποία θα απορρίψει οιαδήποτε εχθρική προσφορά. Ηδη, το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών έχει εισαγάγει νομοθεσία για την προστασία τηλεπικοινωνιακών ομίλων από ξένες επιθετικές προσεγγίσεις. 

Η America Movil, ο μεξικανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος που ελέγεται από τον δισεκατομμυριούχο Κάρλος Σλίμ, επιχείρησε να αγοράσει την KPN αντί 7,2 δισ.ευρώ το 2013 χωρίς όμως επιτυχία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News