Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 14:17
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το mega deal του 2020: Στην S&P η HIS Markit αντί 44 δισ. δολαρίων

Το mega deal του 2020: Στην S&P η HIS Markit αντί 44 δισ. δολαρίων

Συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της IHS Markit έκλεισε η S&P Global, στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal της χρονιάς, το οποίο δημιουργεί ένα νέο γίγαντα στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των χρηματοοικονομικών πληροφοριών. 

Όπως όλα δείχνουν, καθώς η κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό έρχεται πιο κοντά και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται,  η δραστηριότητα στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιταχύνεται. Τα επιχειρηματικά deals ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ για το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, με συμφωνίες συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, οι οποίες σημειώθηκαν κυρίως σε κλάδους που «αντέχουν» στην εποχή του κορωνοϊού, όπως είναι η τεχνολογία και η υγεία. 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, κάθε μετοχή της IHS Markit θα ανταλλαχθεί με 0,2838 μετοχές της S&P Global. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της S&P Global θα κατέχουν το 67,75% της συγχωνευμένης εταιρείας και οι μέτοχοι της IHS το 32,25%.

Η S&P Global αξιολογεί το αξιόχρεο χωρών και επιχειρήσεων, ενώ παρέχει και στοιχεία για τις διεθνείς αγορές. Έγινε αυτόνομη εταιρεία το 2011, όταν η έως τότε μητρική της, McGraw-Hill, τη διαχώρισε από τις δραστηριότητές της στον εκπαιδευτικό τομέα. 

Η IHS Markit δημιουργήθηκε το 2016, όταν η IHS εξαγόρασε την Markit αντί 6 δισ. δολαρίων. Η Markit προσφέρει στοιχεία και τιμές για χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα. 

Όπως αναφέρει το CNBC, η συμφωνία αναμένεται να εξεταστεί στενά από τις αρχές ανταγωνισμού, καθώς η αγορά των χρηματοοικονομικών δεδομένων συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων εταιρειών. Το London Stock Exchange προσπαθεί να πάρει το πράσινο φως για την ύψους 27 δισ. δολαρίων εξαγορά της εταιρείας παροχής δεδομένων Refinitiv. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News