ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εστίαση: Πώς θα επαναλειτουργήσει

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες παρά μόνο καθήμενοι

Εστίαση: Πώς θα επαναλειτουργήσει

Ελαστικότεροι σε σχέση με ό,τι αρχικά αναμενόταν θα είναι οι όροι με τους οποίους θα γίνει η επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φέρεται να έλαβαν υπόψη τους προβληματισμούς του κλάδου. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση από τη Δευτέρα του Πάσχα αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Καββαθά. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Π. Σταμπουλίδης. 

Ειδικότερα, τα μέτρα τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν θα είναι τα ακόλουθα:

Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων. 

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι. 

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. 

Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. 

Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση. 

Λειτουργία κανονικά του μπαρ όχι για επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5630 και είναι αποκλειστκά μπαρ. Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ όταν ο ΚΑΔ είναι καφετέρια, εστιατόριο κ.α. αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.

Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. 

Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων. 

Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 11 μ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και έχει ορισθεί ως η ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ. Με βάση αυτή την εξέλιξη, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Υπάρχει, βεβαίως, και μία διαφορετική ερμηνεία που δίνεται από αρμόδιους παράγοντες: ότι την ευθύνη για το εάν θα παραβεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πρέπει να έχει ο πελάτης του καταστήματος και όχι η ίδια η επιχείρηση. 

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαιο επανεκκίνησης, βάσει του ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει μεταξύ 5-10 Μαΐου, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Μαΐου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News