Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 16:24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικογένεια Φιλίππου (ΦΑΓΕ): Από το μικρό γαλακτοπωλείο στο brand που κατέκτησε το εξωτερικό

Οικογένεια Φιλίππου (ΦΑΓΕ): Από το μικρό γαλακτοπωλείο στο brand που κατέκτησε το εξωτερικό

Η είδηση του θανάτου του συνιδρυτή της ΦΑΓΕ, Κυριάκου Φιλίππου, γέμισε θλίψη τον επιχειρηματικό κόσμο, που τον αναγνώριζε ως μία προσωπικότητα με όραμα και καινοτόμες ιδέες στην βιομηχανία τροφίμων. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια με παράδοση στα γαλακτομικά προϊόντα, αλλά η δημιουργία μίας «αυτοκρατορίας» με brand αναγνωρίσιμο πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. 

Η ιστορία της ΦΑΓΕ (της οποίας το όνομα προκύπτει από τα αρχικά Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις) ξεκίνησε το 1926. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η εταιρεία, αλλά άνοιξε τις πύλες του το πρώτο γαλακτοπωλείο του Αθανάσιου Φιλίππου στην Αθήνα. Το 1950 με την Ελλάδα να έχει «ερωτευτεί» το στραγγιστό γιαούρτι δημιουργείται η πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής γιαουρτιού στη χώρα. 

Οι πρωτιές δεν σταμάτησαν εκεί. 20 χρόνια αργότερα με τους Κυριάκο και Γιάννη Φιλίππου στο τιμόνι η ΦΑΓΕ έγινε η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην Ελλάδα. Το 1974 κατασκευάστηκε το σημερινό εργοστάσιο ΦΑΓΕ και έναν χρόνο αργότερα τελειοποιήθηκε η τυποποίηση του στραγγιστού γιαουρτιού με σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 

Το 1980 ήρθε και το μεγάλο «άλμα» στο εξωτερικό. Οι πρώτες αγορές στις οποίες ανοίχθηκε η ελληνική εταιρεία ήταν η Ιταλία και η Βρετανία. Με τους συνιδρυτές προσανατολισμένους στην διαρκή επέκταση, μία δεκαετία αργότερα, το 1990, ήρθε και η είσοδος στην αμερικανική αγορά, όπου σήμερα το brand FAGE συναντάται σε πολλά αφιερώματα για την υγιεινή διατροφή. Ακολούθησαν ανοίγματα και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Από το 2000 τα ηνία έχει αναλάβει η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου. Το 2012, στο απόγειο της κρίσης χρέους, η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο Στράσσεν του Λουξεμβούργου. Πίσω από την απόφαση αυτή ήταν τρεις λόγοι: Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, μεγαλύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, μείωση του κινδύνου που συνεπαγόταν εκείνη την εποχή για μια επιχείρηση η ύπαρξη της έδρας της στην Ελλάδα, δηλαδή μείωση του λεγόμενου «country risk».

Εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση με διεθνή προσανατολογισμό. Το 2020 ήταν μία από τις πιο δυνατές χρονιές για τη ΦΑΓΕ, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται σημαντικά και τα κέρδη της να διπλασιάζονται, μένοντας αλώβητα από την πανδημία. Αν και ναυάγησαν τα σχέδιά της για κατασκευή εργοστασίου στο Λουξεμβούργο, αναζητεί νέα τοποθεσία στη Δυτική Ευρώπη, στην οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ίδια καινοτόμα τεχνολογία που χρησιμοποιεί στο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ. Όταν γίνει η νέα μονάδα παραγωγής, μία επένδυση 170 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή της ΦΑΓΕ 40.000 επιπλέον τόνους γιαουρτιού.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News