Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 10:27
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενριά: Ζητά ταχύτερη εξυγίανση ισολογισμών στις ελληνικές τράπεζες

Ενριά: Ζητά ταχύτερη εξυγίανση ισολογισμών στις ελληνικές τράπεζες

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών τόνισε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενριά, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Δεν είναι η στιγμή να τηρήσουν στάση αναμονής. Γνωρίζουμε ότι η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα ως επείγον», σημείωσε. 

Ο κ. Ενριά αναγνώρισε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καταβάλει «απίστευτες προσπάθειες» και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που του κληροδότησε η προηγούμενη κρίση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Η προσπάθεια που καταβλήθηκε λοιπόν ήταν σημαντική, όμως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της τραπεζικής ένωσης. Στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,7% έναντι επιπέδου χαμηλότερου του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες», τόνισε. 

«Αυτό το γνωρίζουν καλά οι τράπεζες και, καθώς ο κορωνοϊός (COVID-19) πιθανώς να συντελέσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού μελλοντικά, οι προσπάθειες αυτές είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ», συνέχισε ο κ. Ενριά.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ηρακλής», επεσήμανε ότι χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά. «Ό,τι έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή», ανέφερε. 

Και πρόσθετε ότι υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι αρχές για να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών. «Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, όπως καταλαβαίνω, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, η ενίσχυση του πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εκκαθάριση των υποθέσεων πτώχευσης φυσικών προσώπων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να γίνει περισσότερο βιώσιμος και να είναι πραγματικά σε θέση να στηρίξει την οικονομία», όπως εξήγησε.

Η πρόοδος στην τραπεζική ένωση 

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών γενικότερα, ο κ. Ενριά τόνισε ότι βρίσκονται σήμερα σε σημαντικά καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από την προηγούμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό είναι, σε έναν βαθμό, επίτευγμα της τραπεζικής ένωσης και της πίεσης που ασκεί η ΕΚΤ στις τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Σημαίνει, επίσης, ότι οι τράπεζες είναι τώρα σε θέση να απορροφήσουν σημαντικό ύψος ζημιών και να συνεχίσουν να στηρίζουν τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγαλύτερες εταιρείες. Ο κ. Ενριά αναγνώρισε ότι βρισκόμαστε σε πολύ αβέβαιη κατάσταση και επομένως πρέπει να είναι κανείς πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη του τραπεζικού τομέα. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τραπεζική ένωση εξακολουθεί να είναι ένα ημιτελές οικοδόμημα και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σύστημα και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα σε σοκ που το επηρεάζουν στο σύνολό του. Εκτίμησε ότι αυτό που λείπει είναι το τρίτο σκέλος – το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων – το οποίο έχει καίρια σημασία για την ασφάλεια του τραπεζικού τομέα συνολικά. Αυτό φάνηκε και στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης: όταν υπάρχει η αντίληψη ότι ο βαθμός προστασίας των καταθετών δεν είναι ίδιος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί έχουν κίνητρο να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας τους σε περιόδους κρίσης. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια, είπε. Επίσης, χωρίς κοινή προστασία των καταθέσεων, η αγορά εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη κατά μήκος των εθνικών ορίων. 

Οι συζητήσεις για «bad bank» 
 
Επίσης, ο κ. Ενριά τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «κακής τράπεζας», με βάση την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα εφόσον ανέκυπταν προβλήματα στην πορεία. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που έχει συναντήσει η ιδέα αυτή, εξήγησε ότι προέρχονται από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την πλευρά των τραπεζών, ο κλάδος θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι  πολύ απαισιόδοξη, ενώ εκείνοι έχουν μια πιο ρόδινη εικόνα για το μέλλον. Και από την πλευρά των κυβερνήσεων, εκφράζεται η ανησυχία ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος αμοιβαιοποίησης των ζημιών – δηλαδή μία κυβέρνηση να χρειαστεί να πληρώσει για τις ζημίες που καταγράφουν τράπεζες σε άλλο κράτος μέλος. «Πιστεύω ότι, επειδή αυτή η διαταραχή δεν οφείλεται σε πλημμελή συμπεριφορά εκ μέρους των τραπεζών, θα ήταν λογικό να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόκριση καθώς και κάποιο είδος επιμερισμού των ζημιών. Όμως αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό, μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε να έχουμε έναν μηχανισμό που να κατανέμει τις ζημιές στα κράτη μέλη όπου βρίσκονται οι τράπεζες και ωστόσο να επωφεληθούμε από μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε», τόνισε ο κ. Ενριά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News