Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 21:32
ΕΞΑΓΟΡΕΣ

H βρετανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στη συμφωνία εξαγοράς της Arm από Nvidia

H βρετανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στη συμφωνία εξαγοράς της Arm από Nvidia

Παρέμβαση στην προτεινόμενη εξαγορά ύψους 40 δισ.δολαρίων της εταιρείας σχεδιασμού τσιπ Arm από τη Nvidia, έκανε η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Παρότι δεν είναι μέχρι στιγμής οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που επικαλείται η κυβέρνηση, το υπουργείο Ψηφιακής Οικονομίας επισημαίνει ότι έλαβε σχετική σύσταση από αξιωματούχους σχετικά με την ασφάλεια της επενδυτικής κοινότητας. Ο υπουργός Ολιβερ Ντάουντεν έστειλε επιστολή στις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό βρετανικές αρχές ζητώντας να ξεκινήσουν έρευνα για την εν λόγω συμφωνία, που ανακοινώθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο. 

Aπό την πλευρά του εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Nvidia δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή ενέχει κάποιο ζήτημα εθνικής ασφαλείας και ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις βρετανικές αρχές. 

Η Arm πωλήθηκε από τη SoftBank, η οποία απέκτησε την εταιρεία το 2016 στην τιμή των 33 δισ.δολαρίων χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Η νέα πώλησή της όμως εγείρει τώρα ανησυχίες ότι η Nvidia θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Arm στις ΗΠΑ και να περιορίσει έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά ημιαγωγών. 

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε επεξεργαστές υπογραμμίζουν τη σημασία των ημιαγωγών στο σημερινό κόσμο, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται στα πάντα, από έξυπνα κινητά έως αυτοκίνητα, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα. Ως εκ τούτου, οι χώρες φροντίζουν πλέον να μην εξαρτώνται από τρίτους όσον αφορά στην παραγωγή επεξεργαστών, ένας τομέας που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από την Κίνα. 

Συσταθείσα τη δεκαετία του 1980, η Arm έχει χορηγήσει άδειες για το σχεδιασμό επεξεργαστών της σε κατασκευαστές ανά τον κόσμο και για το λόγο αυτό είναι γνωστή ως η «Ελβετία» της βιομηχανίας επεξεργαστών, λόγω της ουδετερότητάς της. Κατασκευαστές επεξεργαστών, μεταξύ των οποίων η Qualcomm, εκδηλώνουν ανησυχίες ότι η Nvidia μπορεί να κλείσει την πρόσβαση στην τεχνολογία της Arm, παρότι η ίδια η Nvidia ισχυρίζεται ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση. 

Η εν λόγω συμφωνία πάντως διερευνάται και από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε. και ορισμένοι μάλιστα διερωτώνται εάν θα καταφέρει να υλοποιηθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News