Business & Finance Σάββατο 10/04/2021, 20:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απώλεια για την ελληνική ναυτιλία – Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγελικούσης (video)

Απώλεια για την ελληνική ναυτιλία – Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγελικούσης (video)

Η ελληνική ναυτιλία από σήμερα αισθάνεται πιο φτωχή, αφού πλέον στερείται ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαιά της τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή και έναν από τους μεγαλύτερους στο διεθνές στερέωμα, τον Ιωάννη Αγγελικούση, μέχρι πρότινος ο ιθύνων νους του ομώνυμου ναυτιλιακού ομίλου.

Σε ηλικία 73 ετών, ο Ιωάννης Α. Αγγελικούσης αφήνει πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά.

Πιστός στο όραμά του, κατάφερε αναλαμβάνοντας τα ηνία της Angelicoussis Shipping Group το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του,Απώλεια για την ελληνική ναυτιλία – Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγελικούσης να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο σε όρους χωρητικότητας ελληνόκτητο στόλο σύμφωνα με τη Lloyd’s List και τον μεγαλύτερο ιδιωτικών συμφερόντων στόλο στον κόσμο.

Η πορεία της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας μόνο θαυμασμό προκαλεί, καθώς ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο σαν εφοπλιστής, αλλά και σαν Έλληνας επιχειρηματίας.

Ήταν ο πρώτος που μπήκε σε διεθνές χρηματιστήριο και μάλιστα στη Wall Street, σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναυτιλία λειτουργεί καλύτερα με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα όταν δεν είναι εισηγμένη και γι’ αυτό άλλωστε και εξήλθε του χρηματιστηρίου.

Θεωρείται μακράν ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής της τρέχουσας γενιάς, άξιος συνεχιστής των χρυσών Ελλήνων όπως οι Ωνάσης Νιάρχος και Καρράς.

Ο αστικός μύθος ήθελε τον Ιωάννη Αγγελικούση στο απόγειο της προσωπικής επαγγελματικής διαδρομής να δουλεύει ταυτόχρονα το γραφείο του Λονδίνου και της Αθήνας και όταν υπήρχαν αργίες στην Ελλάδα να πηγαίνει στο Λονδίνο και όταν υπήρχαν αργίες στο Ηνωμένο Βασίλειο να γυρνάει στην Ελλάδα…

Στρατηγικά, επέλεξε να προσεταιριστεί στο Κατάρ με το οποίο και έχει εδώ και πολλά χρόνια συγκρότησει κοινοπραξία μέσω της Nakilat-MaranGas.

Τουλάχιστον δύο ντουζίνες πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου συμφερόντων του είναι δεσμευμένα με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα στη συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Βασιλιάς και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και διυλισμένων προϊόντων που μέχρι την είσοδο στο φυσικό αέριο αποτέλεσε τη βασική του δραστηριότητα.

Δείτε την τοποθέτησή του στο World Economic Forum το 2020

 Η σχέση του με τον πατέρα του

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης είχε δηλώσει πως έμαθε πολλά μαθήματα δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος έλεγε: «Θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις από πολλές διαφορετικές και απροσδόκητες κατευθύνσεις. Αλλά το θεμελιώδες μάθημα που με δίδαξε, είναι πως δείχνοντας σεβασμό στους ανθρώπους μας, δημιουργούμε μια βαθιά και αμοιβαία αφοσίωση.»

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης έχει επίσης πει πως «το να δουλεύεις δίπλα στον πατέρα σου είναι πολύ δύσκολο, αλλά ήταν ένας αληθινός τζέντλεμαν και δεν κριτίκαρε ποτέ τα λάθη μου. Αυτό με έκανε πιο πρόθυμο να τα διορθώσω. Πέρασα 16 χρόνια δουλεύοντας με τον πατέρα μου και κάθε χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη».

Και έχοντας ευγνωμοσύνη για τον πατέρα και συναίσθηση των μαθημάτων που πήρε από αυτόν, θέλησε να διατηρήσει την ίδια παράδοση και στις επόμενες γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο η διαδοχή του έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, από την κόρη του Μαρία Αγγελικούση, που αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στον όμιλο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News