Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 21:00
ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η ΑCS προσεγγίζει την Atlantia με νέα προσφορά 10 δισ.ευρώ

Η ΑCS προσεγγίζει την Atlantia με νέα προσφορά 10 δισ.ευρώ

Την ιταλική Atlantia έχει προσεγγίσει η ισπανική ACS με σκοπό να αγοράσει το μεγαλύτερο δίκτυο διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων της Ιταλίας με προσφορά ύψους 10 δισ.ευρώ, σε μία προσπάθεια να υποσκελίσει την ανταγωνιστή προσφορά του ομίλου που έχει επικεφαλής το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιταλίας. 

Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη υπόθεση διεκδίκησης της Autostrade pe l’Italia (ASPI), του βασικού βραχίονα διαχείρισης των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων. Η Αtlantia βρίσκεται υπό πίεση για να παραχωρήσει τον έλεγχο της ASPI μετά την κατάρρευση της γέφυρας Morandi στη Γένοβα το 2018 που στοίχισε το θάνατο πολλών ατόμων. 

Η ACS, η οποία ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους μεγιστάνες πλούτου της Ισπανίας, τον Φλορεντίνο Περέζ, που είναι και ιδιοκτήτης της Ρεάλ Μαδρίτης, φιλοδοξεί να προσθέσει την ASPI στο δίκτυο των διεθνών αυτοκινητοδρόμων της, το οποίο διαχειρίζεται μέσω της Abertis, εταιρείας που ελέγχει από κοινού με την Atlantia.  

Η ASPI αναμένεται να πωληθεί σε αυτόν που θα υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, χωρίς παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην επιχείρηση. Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει μία λιγότερο παρεμβατική πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα της πώλησης της ASPI.

Ο υπουργός Μεταφορών Ενρίκο Τζιοβανίνι είχε εκφράσει πρόσφατα την ελπίδα να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να εστιάσει σε επενδύσεις στον χώρο συντήρησης και υποδομών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να αφαιρέσει από την Atlantia τις συμβάσεις διαχείρισης των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους ως μία τιμωρητική κίνηση στην οικογένεια Μπένετον – που έχει μερίδιο ελέγχου στην Atlantia – για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα. Οι σημερινές συμβάσεις της δίδουν τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους έως το 2038. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News