ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικρό ΙΚΕΑ στο κέντρο της Αθήνας – Μικρότερα καταστήματα σε Λάρισα και Γιάννενα

Μικρό ΙΚΕΑ στο κέντρο της Αθήνας – Μικρότερα καταστήματα σε Λάρισα και Γιάννενα

Το δικό του μικρό ΙΚΕΑ θα αποκτήσει το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί σχεδιάζεται να γίνει το επόμενο κατάστημα αυτού του μεγέθους (1.000-2.000 τ.μ.) στην Ελλάδα, μετά το πρώτο που έγινε στον Πειραιά. Το παραπάνω αποκάλυψε η διοίκηση του Ομίλου Φουρλή στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020. Άλλο ένα μικρό ΙΚΕΑ θα αναπτυχθεί στο κέντρο της Σόφιας, ενώ ήδη έχει αποκτηθεί η έκταση για την ανάπτυξη δύο από τα 4-5 ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους (5.000-12.000 τ.μ.) που προγραμματίζει ο όμιλος για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο όμιλος μες στο 2021 προχωρά στην μείωση του μεγέθους των καταστημάτων ΙΚΕΑ που βρίσκονται στη Λάρισα και στα Ιωάννινα, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της σχετικής δραστηριότητας. Η σχετική επιλογή μείωσης της επιφάνειας των καταστημάτων από τα 20.000 τ.μ. έκαστο σε 10.000 τ.μ. έκαστο έγινε σε συνεννόηση με την σουηδική ΙΚΕΑ και προτιμήθηκε αυτή η λύση από το κλείσιμο των δύο καταστημάτων, τα οποία ουδέποτε υπήρξαν κερδοφόρα. Από τη λύση αυτή υπολογίζεται ότι ο όμιλος θα εξοικονομήσει 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, ο όμιλος θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παρουσίας του στην Τουρκία. Μετά το κλείσιμο πέντε καταστημάτων Intersport στη γείτονα θα ακολουθήσει η διακοπή λειτουργίας άλλων πέντε καταστημάτων μες στο επόμενο τρίμηνο. «Θέλουμε να κάνουμε τη δραστηριότητά μας στην Τουρκία χρήσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απόστολος Πεταλάς.

Εκτός των δύο μικρών ΙΚΕΑ ο όμιλος στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ακόμη την λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος Intersport στο Περιστέρι (τον επόμενο μήνα), θα ακολουθήσει ένα κατάστημα Intersport στη Λάρνακα τον Ιούνιο, καθώς και δύο καταστήματα στη Ρουμανία. Στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η ίδρυση δύο καταστημάτων outlet σε Θεσσαλονίκη και Ρουμανία, καθώς και η ανακαίνιση 10 – 12 καταστημάτων Intersport.

Μες στους επόμενους μήνες προβλέπεται επίσης να ξεκινήσει επισήμως και η λειτουργία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Πώς ξεκίνησε το 2021

Παρά το παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο το 2021 έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά για τον όμιλο, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους κατάφερε να διατηρήσει το 90% των πωλήσεων του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Οι βελτιωμένες υποδομές σε ό,τι αφορά το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, η πολύ αυξημένη ζήτηση τις λίγες ημέρες που λειτούργησαν τα καταστήματα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αλλά και το γεγονός ότι σε κάποιες από τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος δεν υπήρχε αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου είναι οι αιτίες για την απώλεια μόνο του 10% του τζίρου του. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, αυτές ήταν 2,5 φορές πάνω σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ό,τι αφορά το ΙΚΕΑ και 5 φορές πάνω σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των αθλητικών ειδών.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News