Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 19:14
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση για την πληρωμή των επιταγών

Νέα παράταση για την πληρωμή των επιταγών

Νέες αναλυτικές οδηγίες που αφορούν την πληρωμή των επιταγών εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Βάσει του νόμου 4781/2021 προβλέπεται η παράταση των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή με ημερομηνία πληρωμής από 1.3.2021 μέχρι 31.3.2021) κατά 75 ημέρες.

Για όσο διαθέτουν ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων

1. Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ), των οποίων (α) τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέντα στις Τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και (β) επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4781/2021, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις – εντός της προβλεπόμενης στο νόμο προθεσμίας – σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

2. Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από 16.3.2021 (η ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και την 23.3.2021 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.  

3. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (23.3.2021) δεν θα είναι δυνατή η υποβολή οποιαδήποτε δήλωσης.

4. Από την 24η Μαρτίου 2021 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/ πληρώνονται/ σφραγίζονται κανονικά.

5. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 23 Μαρτίου 2021), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια Τράπεζα.

6. Βάσει της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 480 του Ν. 4781/2021, αξιόγραφα οφειλόμενα από επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 480, παρ. 1, τα οποία όμως εμφανίστηκαν προς πληρωμή και έχουν «σφραγιστεί» ή για τα οποία συντάχθηκε διαμαρτυρικό έως την 11.3.2021, ήτοι την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ Αριθμ. A. 1051, δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η δήλωση των αξιογράφων αυτών στις εφαρμογές των τραπεζών, προκειμένου να τύχουν της αναστολής της παρ. 1 του άρθρου 480.

Η σφράγιση ή η σύνταξη διαμαρτυρικού για τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί στις 12.3.2021, ήτοι την ημερομηνία διαβίβασης στις Τράπεζες των αρχείων της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δεν θα παράγει έννομες συνέπειες. Συνεπώς, οι κομιστές τους θα πρέπει να επανεμφανίσουν τα εν λόγω αξιόγραφα στις Τράπεζες, μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων (23/3/2021).

Για όσους διαθέτουν ΚΑΔ που θα υπαχθεί στους πληττόμενους εντός Μαρτίου

1. Η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων θα ισχύει και για επιχειρήσεις οι ΚΑΔ των οποίων θα συμπεριληφθούν στους προστατευόμενους εντός του Μαρτίου 2021, όπως επίσης και σε περίπτωση έκδοσης νεότερης Υπουργικής Απόφασης λόγω (α) μεταβολής του απαιτούμενου ποσοστού μείωσης κύκλου εργασιών που θα πρέπει να πληρείται για την υπαγωγή στη ρύθμιση ή (β) μεταβολής της περιόδου υπολογισμού της μείωσης κύκλου εργασιών. Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός έξι (6) εργασίμων ημερών από την επομένη της διαβίβασης των αρχείων της ΑΑΔΕ με τα ΑΦΜ των δικαιούχων πελατών στις Τράπεζες.

2. Και στην περίπτωση αυτή, αν οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, αλλά επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια Τράπεζα.

Για όσους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες

Οι προαναφερθείσες διατάξεις του Νόμου 4781/2021 δεν επηρεάζουν την εμφάνιση/ πληρωμή/ σφράγιση των αξιογράφων για υπόχρεους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους παραπάνω ΚΑΔ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News