Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 20:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελεσίγραφο Σαουδικής Αραβίας προς πολυεθνικές

Τελεσίγραφο Σαουδικής Αραβίας προς πολυεθνικές

Για δεκαετίες, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του εξωτερικού που πηγαινοέρχονταν στη Σαουδική Αραβία για δουλειά, επέλεγαν για τη διαμονή τους το Ντουμπάι, καθώς ο πιο φιλελεύθερος, στα δυτικά πρότυπα, τρόπος ζωής του τελευταίου επισκίαζε την υπερ-συντηρητική κουλτούρα του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου όταν πρόκειτο για τη δημιουργία μιας βάσης στην περιοχή.

Αυτό τώρα φαίνεται να αλλάζει καθώς ο εστεμμένος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στέλνει τελεσίγραφο στις πολυεθνικές: ή μεταφέρετε τη βάση σας στο βασίλειο ή αλλιώς ξεχάστε τα επιχειρηματικά συμβόλαια μαζί μας. 

Η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αποτελεί το πιο τολμηρό βήμα που έχει κάνει μέχρι τώρα ο πρίγικιπας Μοχάμεντ στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου του να μετατρέψει το Ριάντ, την κάποτε «κοιμισμένη» πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας σε επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Δυτικής Ασίας. Εχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο τριων ετών στις επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στο μέτρο αυτό, το οποίο θα υποστηριχθεί με «υπηρεσίες, θεσμικά όργανα και επενδυτικά κεφάλαια υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης», αρχής γινομένης από το 2024. 

Ωστόσο, οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου δεν είναι και πολύ θετικές. Πολλά στελέχη θεωρούν την κίνηση αυτή ως απόπειρα να υποκύψουν στη θέληση του πρίγκιπα Μοχάμεντ και προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς θα σήμαινε για όσους προτιμούσαν παραδοσιακά να έχουν την τοπική τους βάση στο Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι ή τη Μανάμα.

«Όλοι εκφράζουν φρίκη. Είμαστε συνηθισμένοι στις κυβερνήσεις που προσφέρουν καρότα, αλλά αυτή τη φορά βγαίνει ένα μεγάλο μαστίγιο από την τσάντα. Ειλικρινά είναι προσβλητικό», δήλωσε μάνατζερ πολυεθνικής που έχει έδρα στην περιοχή. 

Αρχικά, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προσπάθησε να δελεάσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την τοπική έδρα τους στο Ριάντ με κίνητρα που περιελάμβαναν 50ετή φορολογική ελάφρυνση των εταιρειών και απαλλαγή από ποσοστώσεις για να προσλάβουν Σαουδάραβες στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «Πρόγραμμα HQ». Αλλά όταν η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε δημοσίως στην εμβληματική διάσκεψη επενδυτών του πρίγκιπα Μοχάμεντ τον Ιανουάριο, μόνο 24 πολυεθνικές συμφώνησαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News