ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικές επιχειρήσεις στα «θρανία» της ebay

Φωτ. ΑΡ

Την μεταφορά ψηφιακής τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση των ελληνικών εταιριών που θέλουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους μέσω παγκόσμιων εμπορικών πλατφορμών, αναλαμβάνει ο ψηφιακός κολοσσός eΒay, ύστερα από συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο “e-exports Academy: an Enterprise Greece initiative in collaboration with eBay” και 625 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρες τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Κατά την πρώτη φάση της συνεργασίας τους υλοποίησαν ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο να προβάλει τις πιο ώριμες εξαγωγικά ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές που δραστηριοποιείται η πλατφόρμα της eBay, δηλαδή σε 190 αγορές. Μετά την ολοκλήρωση και αξιολόγηση της πρώτης φάσης τού Προγράμματος, αφενός διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης και αφετέρου αναδείχθηκαν σημαντικές ανάγκες εκπαιδευτικού χαρακτήρα αρχικα και στη συνέχεια περαιτέρω στήριξης για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων και εξαγωγικών καναλιών.

Κατά τη δεύτερη φάση, η συνεργασία των δύο εταίρων θα λάβει τη μορφή ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που θα συνοδεύεται από εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη προς τις ελληνικές εμπορικες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη ψηφιακή παρουσία στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η Enterprise Greece μέσω της αξιοποίησης των πλέον καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, δημιουργεί ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ώστε μέσω της συνεργασίας με την eBay να εκπαιδεύσει το δυναμικό των ελληνικών εταιριών και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία στα προϊόντα τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αγορά με 183 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων και επιθυμούν να διευρύνουν την πρόσβασή τους σε διεθνείς αγορές, ανεξάρτητα από την εξαγωγική τους εμπειρία και το αν διαθέτουν ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων. To πρόγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ενώ θα συνοδεύεται από εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η eBay θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές του προγράμματος, ενώ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των επιχειρήσεων του προγράμματος, με τους πιο ώριμους να προετοιμάζονται για να αποκτήσουν ψηφιακή παρουσία στην πλατφόρμα της. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και μπορούν να εγγράφονται στον σύνδεσμο https://www.enterprisegreece.gov.gr/e-exports-academy. 

Η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece, δήλωσε: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να εκτοξεύει αυτήν την τάση. Η επίδρασή του στο παγκόσμιο εμπόριο είναι τεράστια και αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές με θετικό πρόσημο. Η Enterprise Greece,  ο αρμόδιος εθνικός φορέας του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, δεν περιμένει τις εξελίξεις και αντιδρά άλλη μια φορά άμεσα, όπως έκανε και με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, που παρέχει με μεγάλη ανταπόκριση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής Αναδυόμενων αγορών της eBay δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους μας στην Εnterprise Greece, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πωλητές να αποκτήσουν νέες πηγές εισοδήματος και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους και αβέβαιης περιόδου. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές-στόχους και προσβλέπουμε στην περαιτέρω παροχή υποστήριξης ώστε να αυξήσουμε τους εγχώριους εξαγωγείς. Με πάνω από 185 εκ. αγοραστές από όλον τον κόσμο, 250 εκ. αναζητήσεις προϊόντων ανά ημέρα, και πρόσβαση σε πάνω από 190 αγορές παγκοσμίως, η eBay προσφέρει στις ελληνικές ΜΜΕ την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλον τον κόσμο, από τον προσωπικό τους υπολογιστή».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News