Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 11:25
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακευτικές από το εμβόλιο του κορωνοϊού

Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακευτικές από το εμβόλιο του κορωνοϊού

Μία αγορά ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων το χρόνο θα ανοίξει η ανακάλυψη του εμβολίου του κορωνοϊού, σύμφωνα με υπολογισμούς της Morgan Stanley και της  Credit Suisse. Το βασικό σενάριο των αναλυτών είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και εάν η τιμή του κινηθεί κοντά σε εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου (δηλαδή περίπου στα 20 δολάρια ανά δόση), τότε οι προοπτικές κερδών για τις φαρμακευτικές εταιρείες προβλέπονται σημαντικές, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που έκαναν για την έρευνα και ανάπτυξη καλύφθηκε από κρατικό χρήμα.

«Το Covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», λέει ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley, σύμφωνα με τους Financial Times. Με τη λογική ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως, και με την υπόθεση ότι το εμβόλιο θα κάνουν περίπου όσοι έκαναν έως σήμερα και το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υπολογίζει ότι ο τζίρος της αγοράς αυτής θα αγγίξει τα 10 δισ. δολάρια στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα με τον Έβαν Σέιγκερμαν της Credit Suisse, η αγορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο τζίρος της θα αγγίξει τα 10 δισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη, αρκεί να αναλογιστεί ότι τόσα βγάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες από 10 blockbuster φάρμακα μαζί.

Ακόμα και φαρμακοβιομηχανίες όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, που έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να βγάζουν κέρδος όσο διαρκεί η πανδημία, θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικά ποσά όταν η κρίση θα έχει περάσει.
Ο Στίβεν Χογκ, πρόεδρος της Moderna, εκτιμά ότι οι ευάλωτες ομάδες θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό για ένα διάστημα, και όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει. Εκτίμησή του είναι ότι η αγορά θα είναι μικρότερη από εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά σίγουρα όχι ασήμαντη.

Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο ιός που προκαλεί το Covid-19 δεν μεταλλάσσεται γρήγορα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο διαρκούν τα αντισώματα. Έτσι, ο τζίρος της αγοράς του εμβολίου θα εξαρτηθεί σε με μεγάλο βαθμό από το εάν η ανοσία θα διαρκεί για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News