Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 22:45
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τί υπάρχει πίσω από την αποτίμηση 74 δισ.δολαρίων της SpaceX;

Τί υπάρχει πίσω από την αποτίμηση 74 δισ.δολαρίων της SpaceX;

H SpaceX του Ελον Μασκ αποτιμάται τώρα στα 74 δισ.δολάρια αφότου αντλησε νέο κεφάλαιο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ισχυρή ζήτηση για τις μετοχές σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα δύο φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας θα οδηγήσουν την αξία της σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. 

Η αξία της εταιρείας ενισχύθηκε 60% από τον προηγούμενο γύρο αύξησης κεφαλαίου, πριν από έξι μήνες. Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία είχε λάβει προσφορές ύψους 6 δισ.δολαρίων μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, όπως αποκάλυψε πηγή στο CNBC, με την εταιρεία να δέχεται τελικά τα 850 εκατ.δολάρια. 

Η ζήτηση των επενδυτών απορρέει από τα προγράμματά της Starship και Starlink, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιδρυτής της Quilty Analytics, Κρις Κουίλτι, τα οποία τα περιγράφει ως τα «Δύο Σχέδια του Μανχάταν που βαίνουν παράλληλα». 

Κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street αλλά και από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας, μιλώντας στο CNBC, εξηγούν τους λόγους του ενθουσιασμού γύρω από τα δύο αυτά προγράμματα του Μασκ. «Η σημερινή αποτίμηση βασίζεται στο όραμα όλων όσων μπορεί να επιτύχει η SpaceX στο μέλλον», λέει η Καρίσα Κρίστενσεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Bryce Space & Technology. Ο αναλυτής Αρκ Ινβέστ θεωρεί πιθανόν η SpaceX να αναδειχθεί σε μία εταιρεία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Η SpaceX «ταρακούνησε» την παγκόσμια αγορά με την χαμηλού κόστους και τον άνευ προηγουμένου αριθμό εκτόξευσης των πυραύλων της Falcon 9, λέει ο αναλυτής της Jefferies Κρεγκ Κόνραντ. Με βάση ιστορικά δεδομένα, οι πύραυλοι που εκτοξεύουν δορυφόρους είναι πολύ ακριβοί, όμως ο Κόνραντ εστιάζει στο χαμηλό κόστος των πυραύλων της SpaceX, οι οποίοι, όπως αναφέρει, ανοίγουν νέες δυνατότητες, καθώς μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News