Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 19:51
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Η ρωσική Fix Price ετοιμάζει IPO στο Λονδίνο

Η ρωσική Fix Price ετοιμάζει IPO στο Λονδίνο

Eισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδιάζει ο ρωσικός εκπτωτικός όμιλος λιανεμπορίου Fix Price, σε μία συμφωνία που αναμένεται να αποτιμήσει την εταιρεία σε άνω των 6 δισ.δολαρίων.

Η αρχική δημόσια εγγραφή της Fix Price στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, από την οποία αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ.δολάρια, αναμένεται να αποτελέσει ττη μεγαλύτερη IPO που γίνεται από ρωσική εταιρεία στο Λονδίνο από το 2017. Η Fix Price υπέβαλε χθες τα χαρτιά της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αναμένεται να εισαχθεί το Μάρτιο.

Η ρωσική αλυσίδα, της οποίας το μοντέλο μοιάζει με το αντίστοιχο της βρετανικής αλυσίδας B&M και της αμερικανικής Dollar General, παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χάρη στη στροφή των Ρώσων καταναλωτών σε εκπτωτικές αλυσίδες του λιανεμπορίου. Διαθέτει μία σειρά από 1.800 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ειδών σπιτιού, καλλυντικών και ειδών διατροφής, τα οποία πωλούνται σε τιμές κάτω των 3,40 δολαρίων. Η εταιρεία διαχειρίζεται περισσότερα από 4.200 καταστήματα σε ολόκληρη την Ρωσία. Τα έσοδά της ανήλθαν αυξήθηκαν πέρυσι 33% στα 2,6 δισ.δολάρια.  

Εταιρείες όπως η Fix Price επωφελήθηκαν από την αλλαγή των αγοραστικών συνηθειών στην Ρωσία καθώς το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 11% από το 2013, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 3,4% πέρυσι.

Επίσης, αρκετές ρωσικές εταιρείες προσβλέπουν τώρα σε εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια μετά από μία σειρά επιτυχημένων IPOs. Η Ozon, ένας από τους μεγαλύτερους online ομίλους λιανικής της Ρωσίας, εισήχθη πέρυσι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με αποτίμηση στα 6,2 δισ.δολάρια και έκτοτε η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει τα 13 δισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News