Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 07:30
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pipelife Ελλάς: Γιατί «μπήκε» λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας

Η Claudia Hajdinyak της μητρικής Wienerberger δικαιολογείται για το κλείσιμο του εργοστασίου

Pipelife Ελλάς: Γιατί «μπήκε» λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας

Τη συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς σωληνώσεων στο ένα τέταρτο των προ δεκαετίας μεγεθών, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της οικονομίας των τελευταίων ετών αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα συστήματα σωληνώσεων σε δημόσια έργα που διαφέρουν σημαντικά από την πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, επικαλείται η αυστριακή Wienerberger Group ως τις αιτίες για την απόφαση της να κλείσει την παραγωγική μονάδα της ελληνικής θυγατρικής της Pipelife Ελλάς στη Θήβα.

Pipelife Ελλάς: Γιατί «μπήκε» λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας-1Αυτό σημειώνει μιλώντας στην «Κ» και το «MR» η Claudia Hajdinyak, επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του ομίλου Wienerberger απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας. Όσον αφορά στις διαμαρτυρίες των 70 και πλέον εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι από τις 31 Μαρτίου οπότε και κατεβάζει ρολά το εργοστάσιο στην Βοιωτία, η Claudia Hajdinyak ισχυρίζεται πως έχει προβλεφθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και υποστήριξης καριέρας ώστε να βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους να περάσουν στην επόμενη μέρα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, δηλώνει ότι η αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της Pipelife «αποτελεί ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και ειδικά για τις επιχειρήσεις της Βοιωτίας, που διανύει ήδη την πέμπτη εβδομάδα σκληρού lockdown. 

Η Pipelife Ελλάς είναι μέλος του ομίλου Pipelife που έχει παρουσία σε 27 χώρες και με τη σειρά του αποτελεί θυγατρική του ομίλου Wienerberger που ειδικεύεται σε οικοδομικά κι άλλα υλικά. Το εργοστάσιο στη Θήβα παράγει από το 1992 συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και PVC για εφαρμογές σε οικοδομικά και τεχνικά, δημόσια και ιδιωτικά έργα αλλά και για την Γεωργία και την βιομηχανία.

Με βάση τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό, αυτόν του 2019 που δημοσιεύτηκε στα μέσα του 2020, οι πωλήσεις της σε εκείνη τη χρήση ανήλθαν στα επίπεδα των 18 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το αποτέλεσμα ήταν ζημιές της τάξης των 350 χιλιάδων. Οι σωρευμένες από τα προηγούμενα χρόνια ζημίες φτάνουν όμως τα 20 εκατομμύρια την ώρα που τα ίδια κεφάλαιά της είναι της τάξεως των 25 εκατομμυρίων. Παράλληλα εμφανίζει υποχρεώσεις της τάξης των 5,7 εκατομμυρίων τα 2 εκατ. εκ των οποίων αποτελούν δανεισμό από την μητρική η οποία και αποφάσισε να κατεβάσει τους διακόπτες του εργοστασίου στη Θήβα. Η εξέλιξη προκαλεί πάντως σχετική έκπληξη καθώς ο ισολογισμός της Wienerberger αναφέρει ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 οι δραστηριότητες του ομίλου και ειδικότερα η κερδοφορία του ενισχύθηκαν από την αυξημένη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία εκ του οποίου συνάγεται πως προφανώς επωφελήθηκαν οι πωλήσεις προϊόντων της.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως τα επίπεδα πωλήσεων που πραγματοποιεί στην Ελλάδα δε δικαιολογούν εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα καθώς μπορούν να καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις του πολυεθνικού ομίλου στη Βουλγαρία και στην Τουρκία. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον ο όμιλος σκοπεύει να πουλήσει την μονάδα στην Θήβα ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε τρίτο επενδυτή ή αν πρόκειται να ρευστοποιήσει το ενεργητικό της στο πλαίσιο του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, η πολυεθνική δεν απάντησε έως αργά χθες το απόγευμα .

Η επιστολή της Claudia Hajdinyak επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του ομίλου Wienerberger προς την «Κ» αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «η συνεχής επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και περιοχών αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της Wienerberger. Ο Όμιλος Pipelife, άμεση μητρική εταιρεία της Pipelife Ελλάδας, εργάζεται εντατικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας παγκόσμιας στρατηγικής τα τελευταία χρόνια. Ως μέρος αυτού, υπάρχει μια προσπάθεια προώθησης ενός ομογενοποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων σε όλες τις χώρες. Μετά από μια συνετή αξιολόγηση, αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη λειτουργία της ελληνικής θυγατρικής μας και να κλείσουμε το εργοστάσιό μας. Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειές μας, η ελληνική αγορά χρησιμοποιεί διαφορετικά προϊόντα και μεθόδους σωλήνων σε σύγκριση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.Ταυτόχρονα και από την αρχή της δραστηριοποίησης της Pipelife στην Ελλάδα, υπήρχε πάντα μεγάλη αστάθεια στην αγορά. Αυτό οδήγησε στην τρέχουσα κατάσταση όπου η αγορά σωλήνων αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τέταρτο της πριν από δώδεκα χρόνια αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά ιστορία και την παραγωγή υψηλής ποιότητας αυτού του εργοστασίου, ήταν μια σκληρή διαδικασία λήψης αποφάσεων για εμάς. Ωστόσο, κάθε απόφαση καθοδηγείται από τον μακροπρόθεσμο στόχο για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας ως ο κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων σωληνώσεων. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών υποστήριξης αμοιβών και σταδιοδρομίας για να βοηθήσει όλους τους υπαλλήλους να προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News