ΟΜΙΛΟΙ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έφερε επενδύσεις- μαμούθ στα logistics

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έφερε επενδύσεις- μαμούθ στα logistics

Νέες επενδύσεις, αλλά και επιτάχυνση στην υλοποίηση ήδη προγραμματισμένων στον κλάδο των logistics προκαλεί η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, αύξηση, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν συγκυριακή. Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Public, Jumbo, Όμιλος Φουρλή και άλλες μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και συνεχίζουν και φέτος να ρίχνουν μεγάλο βάρος στις εν λόγω επενδύσεις, δημιουργώντας νέους αποθηκευτικούς χώρους και κυρίως εξοπλίζοντάς τους με υψηλή τεχνολογία και αυτοματοποιημένες λύσεις με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Τα σχέδια του Σκλαβενίτη

Η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» (ΕΥΣ) προγραμματίζει να υλοποιήσει εντός του 2021 επενδύσεις για τη δημιουργία δύο ακόμη αποθηκών – hubs στην Αττική και ενός ακόμη hub στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποστηριχθεί το ηλεκτρονικό της κατάστημα στους δύο αυτούς νομούς. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η εταιρεία δημιούργησε ένα hub στην Πέτρου Ράλλη. Σύμφωνα, εξάλλου, με ασφαλείς πληροφορίες, η «Σκλαβενίτης» έχοντας στις προθέσεις της να εντάξει από το 2022 στο ηλεκτρονικό της κατάστημα και τις κατηγορίες bazaar (είδη ένδυσης- υπόδησης, λευκά είδη κ.α.) που σήμερα πωλούνται μόνο στα φυσικά της καταστήματα, εξετάζει τη δημιουργία ενός hub αποκλειστικά για αυτή την ομάδα προϊόντων, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις στη διαχείριση και την αποθήκευσή τους είναι πολύ διαφορετικές από αυτές για τα τρόφιμα. Η ΕΥΣ διαθέτει ένα ακόμη hub μικρότερου μεγέθους που βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής το οποίο «κληρονόμησε» μετά την εξαγορά του caremarket.gr πριν από περίπου έναν χρόνο. Ωστόσο, αυτό  χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας efood.

Η επένδυση του ομίλου Φουρλή

Χθες ο όμιλος Φουρλή ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου logistics center στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ και το νέο logistics center  θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport και The Athlete’s Foot του Ομίλου. H εν λόγω επένδυση είχε προαναγγελθεί τον Νοέμβριο του 2020, στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου και μάλιστα τότε είχε γίνει γνωστό ότι η ολοκλήρωσή της αναμενόταν έως τις αρχές του 2023. Χθες η ανακοίνωση του ομίλου τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας του ομίλου τον Ιανουάριο του 2022.  Το νέο logistics center θα κατασκευασθεί στο ακίνητο του ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας και αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Intersport και της The Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Κύπρο. Το σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων και ηλεκτρονικών παραγγελιών. Το έργο έχει ανατεθεί στην αυστριακή εταιρεία KNAPP AG. Υπενθυμίζεται ότι μες στο 2020 ο όμιλος είχε ολοκληρώσει επένδυση ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ για την επέκταση της κεντρικής του αποθήκης στο Σχηματάρι, όπου προστέθηκαν επιπλέον 7.500 τ.μ. για την επαρκή κάλυψη των αναγκών που δημιουργήθηκαν από την αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ωστόσο, η αποθήκη αυτή εξυπηρετεί και τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ και για αυτό κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή διαφορετικού logistics center για τις αλυσίδες αθλητικών ειδών του ομίλου.

Άλλες επενδύσεις

Στη Βοιωτία υλοποιεί νέα επένδυση logistics ο όμιλος Jumbo. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν επιφάνεια περίπου 16.000 τ.μ., ενώ νέα επένδυση σε logistics ολοκληρώνει η Public, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον αποθήκες 22.000 τ.μ.

Για το 2021, εξάλλου, ο όμιλος METRO AEBE (Μy Market και Metro Cash & Carry) προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  την επέκταση του κέντρου διανομής του ομίλου στη Θεσσαλονίκη κατά 15.550 τ.μ. (στα 38.550 τ.μ.), έργο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, Στις αρχές δε του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση κατά 20.000 τ.μ. του κέντρου διανομής που διαθέτει ο όμιλος στα Οινόφυτα.

Μέσα στο 2020 η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του home shop center, ειδικού στην πραγματικότητα αποθηκευτικού χώρου για την υποστήριξη των ηλεκτρονικών παραγγελιών στην Αττική. Το τρέχον έτος η αλυσίδα θα συνεχίσει να επενδύει στα κέντρα διανομής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News