Αντ. Γούναρης (ABBank): Έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη
Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας σε συνδυασμό με την προβληματική ευρωπαϊκή οικονομία, με πρώτη την Γερμανία, αλλά και το αβέβαιο του συνεχούς υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, εκτιμά ο treasurer και ανώτερος αντιπρόεδρος της Aegean Baltic Bank, Αντώνης Γούναρης, o όποιος σε αυτό το περιβάλλον περιμένει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Eυρωζώνη.
Παράλληλα διαβλέπει αύξηση της ζήτησης για νέες χρηματοδοτήσεις από ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις οποίες ειδικεύεται η Aegean Baltic Bank, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η ιδιαίτερα θετική πορεία της ναυλαγοράς και της ναυτιλίας εν γένει οδηγεί και σε πρόωρες αποπληρωμές υφισταμένων δανείων. Επιπλέον μιλάει για μια περίοδο που η ναυτιλία προσφέρει τεράστια κέρδη και ευκαιρίες αλλά και μεγάλων προκλήσεων που προέρχονται κυρίως από το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και ποια η προσωπική σας γνώμη;
Όπως είναι γνωστό, η Κεντρική Τράπεζα (Fed) στις ΗΠΑ πρόσφατα (17/9) μείωσε το επιτόκιο του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης (bps) από το εύρος των 5.25%-5.50% σε 4.75%-5.00%, γεγονός που είχε να συμβεί από το 2020, υπογραμμίζοντας- προειδοποιώντας όμως να μην δούμε την μείωση αυτή (50 μ.β.) ως νέο ρυθμό μειώσεων της Fed. Κύριος λόγος αυτής της κίνησης είναι η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται γρηγορότερα των εκτιμήσεων και εκτιμά με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο στόχος-πρόβλεψη για πληθωρισμό 2.10% μέσα στο 2025 είναι επιτεύξιμος.
Η αγορά αναμένει (τιμολογεί) άλλη μία μείωση των επιτοκίων ακόμη 25 ή και 50 μονάδες βάσης ώστε στο τέλος του έτους το επιτόκιο να φτάσει στο 4.25%-4.50%.
Μέχρι τέλος έτους υπάρχουν ακόμη δύο προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας (Fed). Η πρώτη 7/11, αμέσως μετά τις Αμερικάνικες εκλογές στις 5/11, και η δεύτερη και τελευταία για το 2024 στις 18/12.
Σύμφωνα με το Refinitiv αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν 6 και 8 μειώσεις των 25 μονάδων βάσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Fed αντίστοιχα, τον επόμενο χρόνο.
Θεωρώ ότι θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων μέχρι τέλους έτους τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης, όμως η Fed δεν θα βιαστεί να αποφασίσει μέχρι να έχει και νεότερα στοιχεία της οικονομίας. Οι προβλέψεις της Fed για ανάπτυξη και πληθωρισμό κάνουν λόγο για soft-landing της Αμερικάνικης οικονομίας, όμως υπάρχουν απόψεις για πιο δύσκολες εξελίξεις.
Νωρίτερα και η ΕΚΤ αποφάσισε για δεύτερη φορά μείωση επιτοκίων το τελευταίο τρίμηνο. Μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility) και κατά 60 μονάδες τα επιτόκια: the main refinancing operations (προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις) και the marginal lending facility (έκτακτες και Ο/Ν) με σκοπό να μειώσει την διαφορά μεταξύ τους. Παρά το γεγονός της νέας μείωσης του Γερμανικού πληθωρισμού στο 1.8% αλλά και του Ιταλικού στο 0.8%, (αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά, κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ) όπως αναμένονταν, κι ενώ η αγορά άρχισε να στοιχηματίζει για νέα μείωση των Ευρωπαϊκών επιτοκίων, (ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό και η Κ. Λαγκάρτ ), εκτιμώ ότι η 17/10 ημερομηνία νέας συνεδρίασης για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι νωρίς για νέα μείωση σε αντίθεση με την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 12/12.
Η Aegean Baltic Bank προσφέρει στους πελάτες της υψηλά επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι 18-24 μηνών, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες της να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και στο τρέχων περιβάλλον σημαντικής μείωσης των επιτοκίων.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα επηρεάσουν την ζήτηση για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις;
Οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μείωση των επιτοκίων δηλαδή μείωση του κόστους χρήματος θα βελτιώσουν την ζήτηση για νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλες παράμετροι που επηρεάζουν καθοριστικά την ζήτηση, όπως ανάπτυξη των οικονομιών, risk appetite, γεωπολιτικές εξελίξεις και άλλα για να καταλήξουμε τελικά σε θετικό ισοζύγιο.
Διαπιστώνετε αύξηση της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις στην Aegean Baltic Bank;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη ζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων.
Όμως από την άλλη μεριά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πρόωρες αποπληρωμές δανείων για λόγους που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή κυρίως λόγω ύπαρξης μεγάλης ρευστότητας.
Οι χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών προς την ελληνόκτητη ναυτιλία αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια αν και με επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων που προηγήθηκαν. Εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη τάση αυτή θα συνεχιστεί;
Δεν θεωρώ ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι βασική αιτία της επιβράδυνσης των χρηματοδοτήσεων, ίσως απλά αφορμή. Σε μια περίοδο που η ναυτιλία προσφέρει τεράστια κέρδη και ευκαιρίες η διαφορά – αύξηση του κόστους χρήματος δεν θεωρώ ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο ώστε να καταλήξει σε ανασταλτικό παράγοντα. Επιπρόσθετα η μεγάλη κερδοφορία της ναυτιλίας «μειώνει» την πιθανότητα αθέτησης με αποτέλεσμα οι ”χρηματοδότες” να ανταγωνίζονται στις προσφορές τους, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους τους. Προσθέτοντας και την τεράστια ρευστότητα που έχει συγκεντρωθεί, τόσο από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών τα τελευταία χρόνια όσο και από την συσσώρευσή υψηλών κερδών μπορούμε να εξηγήσουμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την κάμψη.
Η αβέβαιη – αμφίβολη προοπτική της Αμερικάνικης οικονομίας σε συνδυασμό με την προβληματική Ευρωπαϊκή Οικονομία (με πρώτη την Γερμανία) αλλά και το αβέβαιο του συνεχούς υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον. Το παραπάνω και σε συνδυασμό των αυστηρών ελέγχων και περιορισμών που συνεχώς διευρύνονται και αναπροσαρμόζονται προς το αυστηρότερο στις κινήσεις κεφαλαίων (και όχι μόνο – το 2024 είναι το έτος εκκίνησης της συμμετοχής της Ναυτιλίας στην καταμέτρηση, αγορά και παράδοση των ρύπων που παράγει) θεωρώ ότι δημιουργούν μια σχετική αβεβαιότητα και αύξηση κόστους με ποικίλες αρνητικές συνέπειες. Σημειώνω ότι η Aegean Baltic Bank συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή αγορά Ρύπων καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της.
Διαβάστε επίσης:
Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις του παγκόσμιου χρέους το Σεπτέμβριο
Καθαρά κέρδη 14,8 εκατ. ευρώ για την Abbank στο πρώτο εξάμηνο
ΕΚΤ: Κερδίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό – Back to back μειώσεις επιτοκίων
Πάουελ: «Ναι» σε νέες μειώσεις επιτοκίων, αλλά με βάση τα στοιχεία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News