ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΡΚΟ: Τα επόμενα βήματα στην ιδιωτικοποίηση

ΛΑΡΚΟ: Τα επόμενα βήματα στην ιδιωτικοποίηση

Καλό «οιωνό» που δείχνει ότι  η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ -μια ακανθώδης υπόθεση – μπορεί να κλείσει με θετικό πρόσημο, αποτελεί η συμμετοχή έξι σχημάτων στην φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ (για λογαριασμό του Δημοσίου), για την μακροχρόνια παραχώρηση του Συγκροτήματος της Λάρυμνας. Στις 17:00 το απόγευμα έληξε και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο διαγωνισμό που  -που έχει παρόμοια αρχιτεκτονική με τον πρώτο. 

Αυτός διεξάγεται από τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ κα έχει ως αντικείμενο την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με κυριότερο εξ’ αυτών τις παραχωρήσεις των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων στην Εύβοια, τον Άγιο Ιωάννη Φθιώτιδας και την Καστοριά. Όπως είχε γράψει το moneyreview.gr τα σχήματα ήταν τα ίδια, που συμμετείχαν και στον πρώτο.

Από τις 3 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η «αντίστροφη» μέτρηση για την αξιολόγηση των προτάσεων και την πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικών προσφορών από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή αντίστοιχα στα σχήματα που θα προσκληθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με στόχο οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν κατατεθεί έως τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ρήτρα «shoot-out clause” (ρήτρα εκατέρωθεν πλειοδοσίας),  o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα (αλλά όχι την υποχρέωση)  να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον πληροί όλα τα τεχνο-οικονομικά κριτήρια.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό εκδήλωσαν δυο πολυσχιδείς βιομηχανικοί ελληνικοί όμιλοι, ο Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο όμιλος Μυτιληναίος είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ το μακρινό 2009 , με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο να δηλώνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τότε πως «Από το 2004 έχουμε κάνει τέσσερις φορές κρούση με διαφορετικά δεδομένα και με άλλες τιμές νικελίου». Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος άφηνε να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον του είχε ατονήσει, ωστόσο έδωσε το «παρόν».

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβηκε μαζί με τον ελβετικό όμιλο εμπορίας εμπορευμάτων AD Holdings, στο ΔΣ του οποίου εμφανίζεται ο Ανδρέας Δασκαλάκης, γιος του παλαιού στελέχους της ΛΑΡΚΟ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Ελληνικό «χρώμα» συναντάται και στην εταιρεία Tharisa, αφού επικεφαλής της είναι ο Κύπριος επιχειρηματίας Λουκάς Πουρούλης, ενώ στα διευθυντικά της στελέχη συμπεριλαμβάνεται ο Ι. Δραπανιώτης, μάνατζερ με θητεία δεκαετιών στη ΛΑΡΚΟ που έχει διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος της TVX Hellas.

Ο όμιλος Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στον τομέα του εμπορίου και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.  Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι σε περίπτωση που εάν αποφασίσει να υποβάλει δεσμευτική προσφορά, θα αναζητήσει Έλληνα συνεταίρο.  Το ίδιο πιθανότατα θα ισχύσει και για τον ελβετικό όμιλο Solway, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου διεθνώς, με δραστηριότητα και στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία μεταξύ άλλων χωρών, αλλά και για τον έκτο συμμετέχοντα,  το ιρλανδικό fund Commodity and Mining Insight UK Limited, η πραγματική «ταυτότητα» του οποίου καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, απομένει να φανεί πόσα και ποια σχήματα θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στους δυο διαγωνισμούς και με ποιους όρους. Και τούτο διότι μπορεί το νικέλιο που παράγει η ΛΑΡΚΟ να είναι….hot αυτή τη στιγμή λόγω της εκτεταμένης χρήσης του στην παραγωγή μπαταριών και δη για ηλεκτροκίνητα οχήματα, πλην όμως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν για να «ανοίξει» ο ορίζοντας για τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, με βασικότερες τις επενδύσεις που απαιτούνται για την συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας της Λάρυμνας και φυσικά το κόστος του ρεύματος, που αποτελεί μείζονα παράμετρο του λειτουργικού κόστους. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News