Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 22:06
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερευνα για μονοπωλιακή συμπεριφορά ξεκίνησε η Κομισιόν στη Mondelez

Ερευνα για μονοπωλιακή συμπεριφορά ξεκίνησε η Κομισιόν στη Mondelez

Στο «μικροσκόπιο» των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ε.Ε. μπήκε η αμερικανική εταιρεία Mondelez International εν μέσω ανησυχιών ότι εμποδίζει τις πωλήσεις προϊόντων της στις κατηγορίες σοκολάτας, μπισκότων και καφέ, μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., παραβιάζοντας τους κανόνες περί ανταγωνισμού. 

Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κομισιόν να λάβει μέτρα κατά εταιρειών που επιβάλουν περιορισμούς στις πωλήσεις προϊόντων τους μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις της και να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Η Επιτροπή έχει ήδη, από τον Νοέμβριο του 2019, πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της Mondelez. 

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε. διερευνούν την εταιρεία για παράλληλο εμπόριο προϊόντων της στις κατηγορίες σοκολάτας, μπισκότων και καφέ μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.,όπου η εταιρεία είναι βασικός παραγωγός σε μία αγορά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. 
    
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, ανέφερε ότι «οι σοκολάτες, τα μπισκότα και ο καφές είναι προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά από τους Ευρωπαίους πολίτες». «Ξεκινάμε επίσημη έρευνα για να δούμε αν η Mondelez, βασικός παραγωγός αυτών των προϊόντων, ενδέχεται να έχει περιορίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές εφαρμόζοντας διάφορες πρακτικές που εμποδίζουν τις εμπορικές ροές, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές».

Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Κομισιόν. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πιθανές αντιμονοπωλιακές πρακτικές συμπεριλαμβάνονται συμφωνίες που εμποδίζουν τις πωλήσεις προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ή αυξάνουν τις τιμές ή περιορίζουν τον όγκο των πωλήσεων. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ακόμη ότι η εταιρεία επέβαλε περιορισμούς στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες και ενδεχομένως να αρνήθηκε να προμηθεύσει ορισμένους εμπόρους με απώτερο στόχο να περιορίσει τις εισαγωγές σε ορισμένες αγορές. 

Η Mondelez βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο αντίστοιχο με το 10% του παγκόσμιου τζίρου της, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πράγματι έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
   
    
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News