Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 12:36
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Στοχεύει σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. και ανεκτέλεστο 5-7 δισ. ευρώ

Intrakat: Στοχεύει σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. και ανεκτέλεστο 5-7 δισ. ευρώ

Σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ κατά τη χρήση του 2026 και ανεκτέλεστο ύψους 5-7 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία στοχεύει η διοίκηση του ομίλου Intrakat, όπως ανέφερε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο CEO, Αλέξανδρος Εξάρχου.  

Στους στόχους του ομίλου είναι επίσης ένα περιθώριο ενοποιημένου μεικτού κέρδους στο 10% και περιθώριο EBITDA στο 7,5%. «Δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούμε ότι έως τότε, θα έχουμε ενισχύσει την κατασκευαστική μας δυνατότητα με εξαγορές που σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Εξάρχου και διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν συμπληρωματικές, μικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου, στόχος την Intrakat είναι να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ αλλά και στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, ώστε να μην εξαρτάται απόλυτα από τον κατασκευαστικό κλάδο, με δεδομένο ότι αυτός εμφανίζει περιόδους υψηλού και περιόδους χαμηλού ανεκτέλεστου. Συγκεκριμένα, στόχος είναι τα επόμενα χρόνια ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων, με κατασκευές στο 40%, ΑΠΕ στο 30% και ΣΔΙΤ στο 30%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο CEO του ομίλου χαρακτήρισε τη στρατηγική τη συνεργασία με τη ΔΕΗ για την κοινή ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσφέρει στον Όμιλο ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο μέλλον. «Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης σημασίας από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ»  τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Ρουμανία, τόνισε ότι η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ρουμανία όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει. Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

«Ήρθαμε για να μείνουμε» είπε ο επικεφαλής του Ομίλου. «Χτίζουμε για το μέλλον» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι όσοι είχαν επενδύσει στη μετοχή της Intrakat στην αρχή της προσπάθειας, σήμερα έχουν αυξήσει σημαντικά το κέρδος τους.

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε, επίσης, ευρεία αναφορά στις επιδόσεις του Ομίλου το 2023, που τον έφεραν σε μία κορυφαία θέση του κατασκευαστικού κλάδου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτώντας μία χρονιά – ορόσημο και μία νέα εποχή για τη λειτουργία του. Σημειωτέον ότι το 2023 ο Όμιλος πέτυχε αξιοσημείωτη ενίσχυση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους, ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο (€4.9 δισ.), κερδοφορία και μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντική αύξηση των ίδιων κεφαλαίων, μείωση του καθαρού δανεισμού κι ενίσχυση των ταμειακών ροών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εξάρχου (Intrakat): ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και ΑΠΕ στον στρατηγικό σχεδιασμό

Αλ. Εξάρχου: Να αλλάξει μοντέλο και νοοτροπία στην οικονομία – Όχι στην ευθυνοφοβία

Αύξηση τζίρου κατασκευαστών από τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News