ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματισμός για την Avramar: Τρεις υποψήφιοι επενδυτές αλλά πολλά προβλήματα

Προβληματισμός για την Avramar: Τρεις υποψήφιοι επενδυτές αλλά πολλά προβλήματα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις πιστώτριες τράπεζες της Avramar για την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι παρά το σχετικά μεγάλο πλήθος των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, το περιεχόμενο αυτών φαίνεται ότι δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητικό, αποδεικνύοντας δυστυχώς για μια ακόμη φορά το «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Αν και στην επόμενη φάση περνούν τελικά τρεις υποψήφιοι επενδυτές, το ισπανικό fund Atitlan, ο αραβικός όμιλος Aqua Bridge και το fund Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish, της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας, το ενδεχόμενο σε 2-3 χρόνια να επαναληφθούν τα ίδια με σήμερα ή ακόμη χειρότερα προβλήματα για την Avramar, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι αν και οι υποψήφιοι επενδυτές ανέμεναν από την προηγούμενη Παρασκευή ενημέρωση για το εάν περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, αυτό δεν συνέβη, καθώς οι τράπεζες βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τις έξι μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Καθημερινή» η σχετική ενημέρωση προς τον έναν τουλάχιστον από τους τρεις που περνούν στην επόμενη φάση έγινε με σημαντική καθυστέρηση, στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με γνώστες των σχετικών διαδικασιών σημαίνει ότι ο επενδυτής πέρασε οριακά.

Την κατάσταση περιπλέκει μία ακόμη παράμετρος: ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα εάν και οι τρεις που πέρασαν στην επόμενη φάση θα προχωρήσουν τελικά στη διαδικασία του due dilligence και στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, καθώς στα στρατόπεδα ορισμένων φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιος εκ των τριών να αποχωρήσει από τη διαδικασία πολύ νωρίτερα.

Σε αυτή την περίπτωση οι πιστώτριες τράπεζες είτε θα απευθυνθούν σε όποιον ή όποιους απομείνουν στην κούρσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε θα εφαρμόσουν εναλλακτικό σχέδιο. Το «Plan B» μάλιστα ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά και περιλαμβάνει συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού με τους υφιστάμενους μετόχους, Amerra και Μubadala. Κάτι, πάντως, που προϋποθέτει την κατάλληλη νομική φόρμουλα, δεδομένου ότι όταν οι δύο παραπάνω εξαγόρασαν τις Σελόντα και Νηρεύς (που στη συνέχεια συγχωνεύθηκαν υπό την Avramar) δεν έγινε κανένα «κούρεμα» στο χρέος με την προσφορά τους τότε να προτιμάται έναντι αυτής της Diorasis που προέβλεπε διαγραφή μέρους των δανείων. Σημειωτέον σήμερα είναι οι τράπεζες που έχουν συστήσει ενέχυρο επί του συνόλου των μετοχών της Avramar, κάτι που αποτέλεσε βασικό όρο για τη χορήγηση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ και εκκίνησε τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας. Σημαντικότερο βεβαίως και από την νομική φόρμουλα είναι να υπάρχει η διάθεση από τους υφιστάμενους μετόχους να ρίξουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, κάτι, πάντως, που μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί.   

Το προφίλ των τριών «μνηστήρων»

Η Atitlan ιδρύθηκε το 2005 στη Βαλένθια της Ισπανίας και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες επενδυτικές εταιρείες στην Ιβηρική Χερσόνησο, έχοντας στην κατοχή της περίπου 10 εταιρείες στον κλάδο της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας, των logistics.

Η Aqua Bridge η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι έχει μεν από πίσω αραβικά κεφάλαια, αλλά στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι έχει μικρή γνώση της ιχθυοκαλλιέργειας και επιδιώκει γρήγορα κέρδη από μια δραστηριότητα και μια εταιρεία, όπως η Avramar που έχουν μακρύ και ανηφορικό δρόμο μπροστά τους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι εμπλοκή στην εταιρεία έχουν και στελέχη από την Ελλάδα.

Πολύ μεγαλύτερη γνώση του κλάδου και της ελληνικής πραγματικότητας έχει φυσικά η Diorasis. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η Avramar καταλήξει εκεί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν κωλύματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μεγάλο αγκάθι για τον κλάδο ο χωροταξικός σχεδιασμός

Avramar: μέχρι τέλος του μήνα η short list – Ποιοι εκτιμάται ότι θα περάσουν στην επόμενη φάση

Το σήριαλ των ΠΟΑΥ και τι ζητούν οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News