ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Damavand: Τζιράρισε σχεδόν €40 εκατ. και επέστρεψε σε κέρδη – Οι λόγοι αισιοδοξίας

Damavand: Τζιράρισε σχεδόν €40 εκατ. και επέστρεψε σε κέρδη – Οι λόγοι αισιοδοξίας

Με ανάπτυξη 36,5% και τζίρο €39,2 εκατ. έκλεισε η χρήση 2022/2023 για την Damavand, η οποία παράλληλα κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει το προσαρμοσμένο EBITDA, στα επίπεδα των €3,71 εκατ. Σε επίπεδο τελικής κερδοφορίας, τα προ φόρων παρέμειναν ζημιογόνα (αν και μειώθηκαν στα €441 χιλ.) ενώ η καθαρή κερδοφορία ήταν €269 χιλ. από ζημίες €1,24 εκατ. στη χρήση 2021/2022.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2022-2023, η εταιρεία συνέχισε την υλοποίηση επένδυσης ενταγμένης στον Αναπτυξιακό αξίας περίπου €2,5 εκατ. Μέχρι την 30/6/2023 η Damavand είχε πραγματοποιήσει δαπάνες €350 χιλ. συμπληρώνοντας συνολική επένδυση €2,4 εκατ. στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, ενώ κατά την τρέχουσα χρήση προετοίμαζε τον φάκελο υποβολής αιτήματος πιστοποίησης για την είσπραξη επιχορήγησης ποσού €620 χιλ. Το σχέδιο αφορά έργα ενίσχυσης του βιολογικού καθαρισμού, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τυποποίησης προϊόντων, εκσυγχρονισμού παραλαβής βιομηχανικής τομάτας.

Αναπροσαρμογή τιμών

Στη χρήση 2022/2023 αξιοσημείωτη ήταν η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης η οποία προηγουμένως είχε προκαλέσει δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας οι γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους βιομηχανικής τομάτας κατά 40% περίπου. Πάντως η εταιρεία αναπροσάρμοσε τις τιμές πώλησης ώστε να πετύχει περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA ύψους 9,46% και να περιορίσει την ζημία προ φόρων, η οποία προέκυψε, από τη σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού.

Επίσης η διοίκηση της Damavand αποφάσισε να αναβαθμίσει το κοστολογικό της σύστημα ώστε να διορθώσει αδυναμίες ορθής αποτίμησης σε συγκεκριμένους κωδικούς αποθήκης που προέρχονταν από παλαιότερες χρήσεις. Για τον σκοπό αυτό, επέλεξε την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων ημιετοίμων έναρξης της χρήσης 2022/2023 κατά €2,44 εκατ.

Αυξημένη παραγωγή και μειωμένο κόστος 

Σε σχέση με τις προοπτικές, όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία κατά την χρήση 2023-2024 αναμένει αυξημένο κύκλο εργασιών και EBITDA. Στη χρήση αυτή παρέλαβε και επεξεργάστηκε όγκο τομάτας αυξημένο κατά 11% περίπου σε σχέση με τη χρήση 2022-2023. Σημειώνεται δε ότι, κατά την διάρκεια της περιόδου συλλογής τομάτας, η Damavand πραγματοποίησε επεξεργασία με ικανοποιητικές αποδόσεις με αντίστοιχη επίπτωση στο κόστος επεξεργασίας. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους ενέργειας και παραγωγής ατμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά την χρήση 2023/2024.

Παρά την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους η εταιρεία αντιμετώπισε ως δευτερογενή συνέπεια την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Ταυτόχρονα, η εταιρεία πέτυχε σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια πώλησης που αφορούν την τρέχουσα χρήση με στόχο την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων της και διαπραγματεύτηκε νέα αύξηση ώστε να καλυφθεί το σημαντικά αυξημένο κόστος βιομηχανικής τομάτας για την χρήση 2023-2024, ενώ “επιδιώκει με στοχευμένες επενδύσεις και ενίσχυση της οργάνωσης της, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας”.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Τον Σεπτέμβριο του 2023 δυο επεισόδια κλιματικής κρίσης ο Daniel και ο Helias, πολλαπλάσια σε μέγεθος και συνέπειες του Ιανού που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας το 2020, έπληξαν την Θεσσαλία με συντριπτικό τρόπο προκαλώντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σε ότι αφορά την εταιρεία, υπέστη ζημίες στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφωμένου ακινήτου ενώ προβαίνει σε έρευνα και εκτίμηση του συνόλου των ζημιών σε λοιπά υλικά που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Παράλληλα παραγωγή ισοδύναμη με 3.500 στρέμματα βιομηχανικής τομάτας καταστράφηκε. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία αντιμετώπισε έλλειμα πρώτης ύλης το οποίο καλύφθηκε με προμήθειά αντίστοιχου προϊόντος από το εσωτερικό της χώρας κάτι το οποίο αναμένεται να έχει αυξητική επίπτωση στο κόστος πωληθέντων της χρήσης 2023-2024.

Νέο ομολογιακό

Τέλος, εντός της χρήσης αυτής, η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις που αφορούν την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας, με τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική με έκδοση 2 σειρών ομολογιών αξίας €10,8 εκατ. και €3 εκατ. αντίστοιχα.  Η πρώτη σειρά θα αναχρηματοδοτήσει δάνεια και σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης αντίστοιχης αξίας και η δεύτερη σειρά θα χρηματοδοτήσει κεφαλαίο κίνησης.

Το νέο ΔΣ

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Damavand η Χριστίνα Καραχάλιου, η οποία αντικαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο Κατσουρίδη, partner της Deca Investments, γεγονός το οποίο ενδέχεται να συνδέεται και με πιθανό exit, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση μετράει ήδη πάνω από έξι χρόνια. Θυμίζουμε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2019 η κα Καραχάλιου ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, η οποία το 2018 πέρασε στον έλεγχο της Deca. Πάντως, περυσινά σενάρια για exit είχαν διαψευστεί από την πλευρά του μετόχου.

Πλέον το ΔΣ της εταιρείας αποτελείται από τους Δημήτρη Τακά, πρόεδρο, Γιώργο Βασιλειάδη, εκτελεστικό μέλος και μη εκτελεστικά μέλη τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, τον Νίκο Κούλη, τον Γιάννη Καλαντζή και τον Αλέξανδρο Κατσουρίδη.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News