ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier ii

Alpha Bank: Στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier ii

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία της Alpha Bank με το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner (DK) για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal. Η διοίκηση της Τράπεζας ετοιμάζει τα επόμενα βήματα για τη μετά Galaxy εποχή, δρομολογώντας την προσφυγή στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με στόχο να αποκαταστήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι στα προ Galaxy επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την DK ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) – περιλαμβάνει και τα ρυθμισμένα δάνεια θα μειωθεί στο 24% από 43% στα τέλη του εννεαμήνου, ενώ στο 13% θα υποχωρήσει ο δείκτης καθυστερήσεων (NPLs) στην Ελλάδα. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των NPEs μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ποσοστό μόλις 54% έναντι 74% που είναι ο μέσος όρος των υπολοίπων τραπεζών, ενώ το 46% του χαρτοφυλακίου των NPEs θα είναι σε καθυστέρηση κατώτερη των 90 ημερών.

Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 18,3%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ορίου. Ένα μέρος αυτού του αποθέματος θα αναλωθεί για την κάλυψη της κεφαλαιακής επίπτωσης που θα προκαλέσει η τιτλοποίηση, η οποία έχει υπολογιστεί έως 300 μονάδες βάσης.

Η έκδοση ομολόγου Tier II το ύψος της οποίας υπολογίζεται μεταξύ 500 – 600 εκατ. ευρώ , θα προσδώσει στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια της Τράπεζας περί τις 150 μονάδες βάσεις και μαζί με τις πρόσθετες ενέργειες, τα εποπτικά κεφάλαια θα ενισχυθούν συνολικά έως και 220 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 2,2% απορροφώντας σημαντικό μέρος της επίπτωσης Galaxy. Σε αυτές περιλαμβάνονται το swap των ομολόγων που ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο, η πώληση της συμμετοχής στην MasterCard και άλλες εποπτικές ανακατατάξεις Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών η Τράπεζα είναι σε θέση να υποστηρίξει την περαιτέρω μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων με ίδια μέσα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο το κεφαλαιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί και τις προβλέψεις για οργανική κερδοφορία κατά το 2021-2022, η Alpha μπορεί να απορροφήσει τη ζημιά που θα προκληθεί από τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, που είναι και ο στόχος έναντι του SSM. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News