Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 07:30
BUSINESS & FINANCE

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Ανάσταση» των διαγωνισμών πώλησης

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Ανάσταση» των διαγωνισμών πώλησης

Την επανεκκίνηση δύο διαγωνισμών για πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το Πάσχα περιμένει η αγορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή ΕΝΑΕ, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που μαζί με τις προσαυξήσεις κινούνται στα επίπεδα των 700 εκατομμυρίων, έχουν βγει προς πώληση σε δύο διακριτούς διαγωνισμούς: Ο ένας αφορά έκταση 300 περίπου στρεμμάτων και διενεργείται από τον Ειδικό Διαχειριστή που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο.

Ο εν λογω διαγωνισμός ήταν άγονος καθώς υποβλήθηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά ύψους 15,1 εκατομμυρίων, που κρίθηκε χαμηλή από την γενική συνέλευση των πιστωτών (δλδ κυρίως το δημόσιο) που συγκάλεσε ο ειδικός διαχειριστής. Ο δεύτερος διαγωνισμός διενεργείται από την ΕΤΑΔ στις 5 Φεβρουαρίου είναι ηλεκτρονικός και αφορά τα υπόλοιπα 300 περίπου γειτνιάζοντα στρέμματα, που περιλαμβάνουν και την κτιστή δεξαμενή 5, αλλά σε αυτόν έχει τεθεί ως ελάχιστο τίμημα το ποσό των 55 εκατομμυρίων.

Δηλαδή η ΕΤΑΔ ζητάει για έκταση παρόμοια με αυτή του Ειδικού Διαχειριστή, που όμως δεν διαθέτει κανέναν εξοπλισμό, πόσο υπερτριπλάσιο από την προσφορά που έλαβε το γειτονικό κομμάτι. Ο διαγωνισμός αυτός της ΕΤΑΔ αναμένεται ευρέως να προκύψει άγονος και να προκηρυχθεί εκ νέου με χαμηλότερο τίμημα.

Εντωμεταξύ, ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για το δικό του τμήμα των ναυπηγείων. Για να μπορέσει να γίνει αυτό χρειάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο οικονομικών που είναι και το επισπεύδων υπουργείο για παράταση της διάρκειας της ειδικής διαχείρισης. Κάτι το οποίο αναμένεται να τρέξει άμεσα μετά την διαδικασία της ΕΤΑΔ, και να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως δεν αναμένεται να νομοθετηθεί δυνατότητα προσδιορισμού ελάχιστου τιμήματος και για το διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης, κάτι που η ίδια φέρεται να ζητά, τόσο για νομικούς λόγους όσο και γιατί ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως η χαμηλή προσφορά που υποβλήθηκε, τα 15,1 εκατομμύρια στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης, ήταν αποτέλεσμα του υψηλού ελάχιστου τιμήματος που έθεσε η ΕΤΑΔ: Με δεδομένο ότι ο ένας επενδυτής, η Pyletech συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου που έχει έμπρακτα ενδιαφερθεί, επιδιώκει να αγοράσει το σύνολο των 600 στρεμμάτων καθίσταται σαφές το σκεπτικό των παραπάνω ανησυχιών. Το Δημόσιο φέρεται να θεωρεί ένα τίμημα της τάξης των 70 – 80 εκατομμυρίων και για τα δύο κομμάτια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως εύλογο, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως όποιος αποκτήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα χρειαστεί να καταβάλει και επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 10 εκατομμυρίων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και την εκμίσθωση αιγιαλού και άλλων εξόδων. Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, χωρίς όμως να μεταφραστεί σε ανταγωνιστική πρόταση στο διαγωνισμό που ήδη έγινε, και η ONEX που επιχειρεί να αποκτήσει μέσω του πτωχευτικού δικαίου τα ανταγωνιστικά ναυπηγεία της Ελευσίνας αναλαμβάνοντας ρυθμισμένες υποχρεώσεις της τάξης των 270-300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Καθίσταται σαφές ότι το σύνθετο διαγωνιστικό οικοδόμημα μέσω των οποίων επιχειρείται να εκποιηθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα χρειαστεί κατά ελάχιστον δύο με τρεις μήνες ακόμα, συμπληρώνουν πηγές της αγοράς. Το υπουργείο οικονομικών έχει μέχρι στιγμής καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ωριμάσει και να κλείσει τις δυο διαδικασίες και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να επισπεύδει την διαδικασία θεραπεύοντας τα προβλήματα που ανέκυψαν και γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου .

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τελικά εμφανίστηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά στην μέχρι στιγμής διαδικασία, ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία έχουν δείξει αρκετοί ελληνικοί και κυρίως ξένοι όμιλοι που, εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, δε δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν σημαντικά κεφάλαια , ειδικά χωρίς ορατότητα για πιθανή εξασφάλιση συμβάσεων από τα εξοπλιστικά προγράμματα του πολεμικού ναυτικού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News